»Sporočam, da bomo od danes napadali sile sirskega režima kjerkoli, ne le na območju Idliba, če bodo naši vojaki na nadzornih točkah ali drugje utrpeli najmanjše poškodbe,« je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal Erdogan na srečanju svoje vladajoče stranke v turškem parlamentu.

V Ankari so v torek prekinili pogovore med Turčijo in Rusijo o prekinitvi spopadov na severozahodu Sirije, v katerih je po besedah Erdogana umrlo 14 turških vojakov, 45 pa jih je bilo ranjenih.

Sirska in ruska vojska sta pred več kot dvema mesecema sprožili ofenzivo na območju province Idlib, ki velja za zadnjo trdnjavo sirskih upornikov. Erdogan je Sirijo, Rusijo in skrajneže s podporo Irana obtožil »obstreljevanja civilistov in prelivanja krvi« v Idlibu, da bi izpraznili območje ter evakuirane Sirce potisnili proti turški meji.

»Na kopnem in v zraku bomo naredili, kar je treba, brez oklevanja ... ne bomo čakali na rezultate neskončnih srečanj,« je še dejal Erdogan.

Turški predsednik se je sicer o razmerah v Idlibu po poročanju nemške tiskovne agencije dpa po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Po navedbah Kremlja sta v pogovoru potrdila odločenost, da bosta obe državi spoštovali dosedanje dogovore za rešitev sirskega konflikta. Obrambni in zunanji ministrstvi obeh držav bosta zato še naprej v intenzivnih stikih, so še poudarili v Moskvi.

Erdogan pa je po navedbah ruske tiskovne agencije Tass danes novinarjem povedal, da sta se s Putinom dogovorila, da bo v Moskvo odpotovala delegacija predstavnikov turških obrambnega in zunanjega ministrstva ter obveščevalne službe na pogovore o razmerah v Idlibu.