Sinn Fein, ki zagovarja združitev Irske, je sicer osvojila največji delež glasov volivcev, in sicer 24,5 odstotka. Sledita Fianna Fail z 22,2 odstotka glasov in Fine Gael z 20,9 odstotka. Kljub največjemu deležu osvojenih glasov pa Sinn Fein ne bo imela največjega števila poslancev v parlamentu, saj je imela zgolj 42 kandidatov.

»Sinn Fein je zmagala na volitvah, osvojili smo največ glasov, to je zgodovinska zmaga,« je povedala vodja te levosredinske stranke Mary Lou McDonald. »Lahko bi bila prihodnja predsednica irske vlade,« je poudarila v ponedeljek še pred dokončno porazdelitvijo sedežev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljudje, ki so glasovali za Sinn Fein, so glasovali za to, da bi bil Sinn Fein v vladi, je še dejala McDonaldova. Zato je že začela pogovore z voditelji manjših levih strank, kot so Zeleni in socialni demokrati. »To je jasno sporočilo tradicionalnima strankama, njune prevlade je konec. Ljudje želijo drugačno politiko,« je poudarila.

Obe desnosredinski stranki sta doslej zavračali koalicijo s stranko Sinn Fein, predvsem zaradi njenih povezav s paravojaško Irsko republikansko armado (Ira), ki je v boju za združitev irskega otoka proti Britancem uporabljala tudi teroristične metode.

Dosedanji premier in vodja stranke Fine Gael Leo Varadkar je to ponovil tudi po volitvah, vodja stranke Fianna Fail Micheal Martin pa možnosti koalicije pred mediji ni znova zavrnil. Dejal je zgolj, da se stranki ne strinjata o vseh politikah.

Pogajanja o novi vladi bi lahko trajala več tednov ali celo mesecev. Po zadnjih volitvah leta 2016 so za sestavo manjšinske vlade Fine Gaela, ki jo je v parlamentu podpirala Fianna Fail, potrebovali dva meseca. Varadkar se bo moral po porazu na sobotnih volitvah najverjetneje posloviti s premierskega položaja.