Letošnje dogajanje ob pustu bo na Viru še posebno slovesno, saj Pustna sekcija Striček zaznamuje pomemben mejnik – trideset let, odkar so se virski zanesenjaki vpregli v voz pustnih norčij in jih skupaj z nasledniki pripeljali do okrogle obletnice. V teh letih so pustovanje na Viru pripeljali na vrh karnevalskega dogajanja v Sloveniji in, kot obljubljajo, letos ne bo nič drugače.

Župan ponovno s prazno blagajno

A še preden je predsednik Pustne sekcije Striček Peter Kosca - Pipi skupaj s svojimi štirinajstimi bolj ali manj neresnimi ministri prevzel glavno besedo na Viru za prihodnjih 14 dni, se je bilo treba po novo pustno oblast odpraviti s sprevodom skozi kraj. Karavana pisane in glasne pustne druščine je na jutro slovenskega kulturnega praznika krenila počasi, saj je bilo treba med potjo preveriti, kakšno stanje jim bo na Viru prepustil domžalski župan Toni Dragar. Z maskoto Stričkom na čelu so se ministri Pustne sekcije Striček, ki so jim sledili kurenti iz Ormoža, godlerji iz Šenčurja, pustni ansambel ter voz z nekaj otroškimi maskami, prešerne volje počasi odpravili – z vmesnimi postanki, tudi pri nekdanjem predsedniku pustne sekcije Janezu Lavriču - Iču – do lekarne na Viru, kjer je bil njihov končni cilj. »Gre za tradicijo, na katero smo na Viru zelo ponosni,« pripomni Kosca, ki se je pohvalil, da ima podobno kot pokojni maršal Tito tudi sam dosmrtni predsedniški mandat. »Deset let sem že predsednik pustne sekcije in se še ni zgodilo, da bi od domžalskega župana prevzel blagajno z vsaj enim evrom v njej. Zato tudi letos denarja v njej ne pričakujem,« je povedal Kosca in zagotovil, da se bodo vse do pepelnice, ko bo pustna oblast v njihovih rokah, trudili po najboljših močeh, da županu Dragarju vrnejo polno blagajno.

Vrhunec pusta veliki karneval

Vrhunec dogajanja bo tudi letos veliki pustni karneval, ki je vsako leto prava paša za oči. »Zagotavljamo, da v tem obdobju, ko na polno zaživi Pustna dežela Vir, ne bo manjkalo norčij, smeha in zabave,« je slovesno prisegel Kosca in dodal, da ima pustovanje na Viru vsako leto kar nekaj zanimivih prireditev, na katerih lahko na svoj račun pridejo vse generacije. »Samo lani smo našteli nekaj več kot 20.000 obiskovalcev, ki so za pustni konec tedna prišli iz Ljubljane, Litije in drugih okoliških krajev,« pove predsednik in povabi v soboto, 22. februarja, ob 14.30 na sprevod otroških pustnih mask. »Lani nas je presenetilo nekaj več kot 3000 otroških mask, ki so se v sprevod vključevale vzdolž njene poti. Tudi letos bo povorka z animatorji krenila izpred Češminovega parka po sprehajalni poti ob Kamniški Bistrici in šla do ogrevanega prireditvenega šotora na Viru, kjer bo v poznih popoldanskih urah tudi zabava do jutranjih ur,« pove Peter Kosca - Pipi in zagotovi, da bodo s programom, ki so ga dobro premislili, prepričali vse zabave željne maske. »Otroški povorki bo sledila velika pustna zabava s čarovnikom Uršolinom in ledeno kraljico, sledil bo nastop raperja Nipkeja. Starejšo generacijo bosta do jutranjih ur na nogah držala Vili Resnik in skupina Kingston.« Dan pozneje, v nedeljo, bo na Viru ob 14. 30 potekal eden največjih pustnih karnevalov v Sloveniji.