Tudi številka štiri za slovenske teniške igralke ostaja kot zakleta, potem ko se je že lani potrdilo, da v tretje ne gre rado. Slovenke bodo tako leta 2021 še četrto leto zapored članice 1. evroafriške skupine pokala Fed, a to še ne pomeni, da so vrgle puško v koruzo. Pa tako dobro je kazalo…

Nasprotnice za uvrstitev v raj (beri: v kvalifikacije za svetovno skupino) so bile (premagljive) Srbkinje, Kaja Juvan pa je imela za nasprotnico Olgo Danilović. Dekleti se dobro poznata, saj sta leta 2017 skupaj osvojili mladinski turnir v igri dvojic v Wimbledonu, v posamični mladinski konkurenci pa je Slovenka Srbkinjo premagala tako na poti do evropskega naslova (2017) kot tudi naslova na slovitem Orange Bowlu (2016). Če bi gledali zgolj na trenutno uvrstitev na lestvici WTA (123. : 174. mesto), bi 19-letna Ljubljančanka proti dva meseca mlajši Beograjčanki morala slaviti zmago. Rečeno, storjeno, za vodstvo Slovenije z 1:0 po vsega 59 minutah igre pa sta bila potrebna zgolj dva niza. »Odigrala sem odlično tekmo. Mislim, da je bila dobra odločitev, da sem v četrtek izpustila tekmo posameznic. Spočila sem se in bolje pripravila,« je bila zadovoljna Kaja Juvan. Žal nadaljevanje ni bilo v podobnem slogu. Najprej je v dvoboju najvišje postavljenih igralk Tamare Zidanšek (75. mesto na WTA) in Nine Stojanović (82. mesto) zmago slavila slednja (6:4, 7:5) in odločitev o napredovanju preložila na dvoboj dvojic. Srbkinje so bile še enkrat boljše, saj sta se Tamara in Kaja izkazali kot manj uigrani od nasprotnic. »Igrali sva odločilno tekmo za napredovanje. Na žalost se nam ni izšlo. Malo nama je zmanjkalo. Tekmici zelo dobro pokrivata mrežo, sta konstantni. Ves čas sta pritiskali. Mislim, da so odločale malenkosti. Za nami je soliden teden,« je po koncu dejala Tamara Zidanšek. Zanimivo, da se je kapetan reprezentance Andrej Kraševec po izidu 1:1 odločil za spremembo v igri dvojic, poleg napovedane Zidanškove pa je namesto Dalile Jakupovič zaigrala Juvanova. »Žal se nam proti Srbiji ni izšlo. Drugače pa sem s celotnim tednom zelo zadovoljen. Dekleta so dihala druga za drugo. V primerjavi z lani smo naredili korak naprej. Lani smo se bojevali za obstanek, letos pa smo bili tik pred tem, da napredujemo v kvalifikacije za svetovno skupino. Ta ekipa mora ostati skupaj. Mislim, da se bomo naslednje leto borili in naredili še en korak naprej,« je povedal Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015.

Slovenke so bile sicer nazadnje članice svetovne skupine leta 2012. Največji uspeh ženske reprezentance pa sega v leto 2003, ko so slovenska zlata dekleta (Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Maja Matevžič in Tina Križan) v prvem krogu svetovne skupine premagale Argentinke, nato pa v teniškem spektaklu v Portorožu v četrtfinalu izgubile proti Rusinjam.

Izidi, Slovenija – Srbija 1:2: Juvan – Danilović 6:2, 6:2, Zidanšek – Stojanović 4:6, 5:7, Zidanšek/Juvan – Stojanović/Krunić 4:6, 4:6.