Večinsko republikanski senat je v sredo pričakovano zavrnil ustavno obtožbo predsednika, ki jo je demokratska večina predstavniškega doma kongresa potrdila 18. decembra lani zaradi njegovega izsiljevanja Ukrajine, da mu pomaga na letošnjih volitvah z najavo preiskave vodilnega demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna.

"Ali naj izbrišejo ustavno obtožbo v predstavniškem domu? Morali bi, saj je šlo za potegavščino," je dejal Trump novinarjem v Beli hiši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja manjšine v predstavniškem domu, republikanec Kevin McCarthy je še pred glasovanjem v senatu zagrozil, da bodo, če bodo republikanci po novembrskih volitvah znova imeli večino v predstavniškem domu, zahtevali izbris ustavne obtožbe.

Potem ko je bil oproščen ustavne obtožbe, je Trump v četrtek svoje demokratske nasprotnike označil za pokvarjene in zlobne. "Bil je zloben in skorumpiran, poln žvižgačev in lažnivcev in to se ne bi smelo zgoditi nobenemu predsedniku več," pa je dejal o postopku ustavne obtožbe.

Jezo je usmeril tudi proti demokratski predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi, ki je v torek protestno, potem ko ji Trump pred govorom o položaju v državi ni dal roke, raztrgala njegov govor. "To je bilo strašno, tako nespoštljivo in dejansko zelo nezakonito," je dejal.