Uvod v jutrišnje preliminarne volitve v New Hampshiru je bilo petkovo večerno soočenje sedmerice kandidatov za demokratsko predsedniško nominacijo na tamkajšnjem kolidžu St. Anselm. Njihova glavna tarča ostaja Donald Trump, opazne pa je bilo več nervoze zaradi spoznanja, da jim novembrska zmaga še zdaleč ni zagotovljena. Končan proces ustavne obtožbe predsednika, dogajanje v kongresu ob njegovem letnem nagovoru nacije, ki je bilo že pravo republikansko predvolilno zborovanje z »Ameriko najprej« in farsa z začetnim izbiranjem demokratskega protikandidata v Iowi je po Gallupovi javnomnenjski raziskavi dvignilo Trumpovo priljubljenost na do zdaj najvišjo raven vse do 50 odstotkov, očitno na račun prej neodločenih, saj je hkrati pri demokratskih volilcih izgubil tako rekoč enako odstotnih točk, kot jih je pridobil pri republikanskih.

Ena vidnih posledic je bila, da so se skušali demokratski kandidati pred prvo preliminarno volilno preizkušnjo pred marčevskim t. i. super torkom v dobrem ducatu držav izogibati razkazovanju neenotnosti v stranki. Elizabeth Warren je tako prvič zavrnila dialog o razhajanjih z Berniem Sandersom in poudarila njuno dolgoletno prijateljstvo, Joe Biden pa se je šele po petkovem soočanju lotil drugega zmagovalca iz Iowe Peta Buttigiega, ki da zgolj z izkušnjo županovanja mestu s 100.000 prebivalci ni dorasel upravljanju države iz Bele hiše. Sanders je slišal pripombe, da s svojo levičarsko agendo deli demokratsko volilno telo. Pričakovanja nekaterih, da bosta zmagovalca iz polomije pri ugotavljanju izida v Iowi tarči preostalih tekmecev oziroma žrtvi medsebojnega spopada pred novim volilnim preizkusom, so se za zdaj izjalovila, Sanders pa z rahlim Buttigiegovim zaostankom v javnomnenjskih anketah kotira najviše tudi v New Hampshiru.

Republikance preveva optimizem

Republikanci, zlasti v spodnjem domu parlamenta, so medtem postali vse bolj optimistični. Govorijo o možnosti, da si na novembrskih volitvah znova izborijo pred dvema letoma izgubljeno večino v njem, čeprav bi morali za to osvojiti vsaj 20 dodatnih poslanskih sedežev, pri čemer pozabljajo, da se bo do novembra ohladil revolt med neodločenimi volilci zaradi geste voditeljice demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi s trganjem predsednikovega govora. Demokratski poslanci medtem zagotavljajo, da z oprostitvijo Trumpa v senatu ni konec njihovega preiskovanja predsednikovih dejanj v lastno korist in škodo države. Vztrajali naj bi, da s sodnim pozivom na zaslišanje v kongres vendarle spravijo nekdanjega Trumpovega svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona, ki jim z izvlečki iz še neobjavljene knjige obeta obilico novega gradiva za zgodovinski presedan, še drugo ustavno obtožbo istega ameriškega predsednika.