Policijsko obravnavo so vodili koprski kriminalisti, ki so že na podlagi skupnih značilnosti posumili, da bi v vseh primerih lahko šlo za delo istih oseb. Kazniva dejanja so bila namreč izvršena v bankomatih, postavljenih na manj prometnih lokacijah, na območjih v relativni bližini državne meje z Italijo. Izvrševala sta jih najmanj dva storilca zakritih obrazov, ki sta na bankomatu povzročila eksplozijo s plinom. Te so bankomate praviloma tako poškodovale, da sta lahko iz njih odtujila denar. S povzročitvijo eksplozije sta obenem ogrozila življenje okoliških prebivalcev in povzročila veliko premoženjsko škodo. Storilca sta pri tem uporabljala različne osebne avtomobile, s katerimi sta se na kraj praviloma pripeljala z območja Italije in tja po vlomih tudi pobegnila. Policisti sumijo, da sta pri tem imela v uporabi vozila, ki so bila predhodno ukradena v Italiji, z nameščenimi ukradenimi registrskimi tablicami, za vsako dejanje pa sta porabila le nekaj minut.

Že večkrat menjal identiteto

Kriminalisti so ugotovili, da obstaja sum, da je pri kaznivih dejanjih sodeloval tudi 34-letni moški po poreklu iz BiH, prebivajoč v Srbiji, ki je bil identificiran z izmenjavo DNK podatkov z Nizozemsko. Obenem je bilo ugotovljeno, da je osumljeni v preteklosti večkrat spreminjal svojo identiteto, saj je pod svojimi prejšnjimi osebnimi podatki, iskan s strani policijskih in pravosodnih organov Bosne in Hercegovine (z mednarodno tiralico) in Hrvaške (z nacionalnim iskanjem) zaradi vlomov in ropov.

Identificirani storilec je bil v preteklosti večkrat v različnih državah, kot so Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Nizozemska obravnavan predvsem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj. Prav tako ima pod svojo prvotno identiteto veljaven ukrep »zavrnitev vstopa v schengensko območje«. Glede na dosedanje ugotovitve se je nekaj dni pred vsakim kaznivim dejanjem z različnimi vozili sam pripeljal iz Srbije v Italijo, po izvršitvi kaznivega dejanja pa se je tudi vrnil v Srbijo, v vseh primerih preko Madžarske.

Po več mesecih policijske preiskave in iskanja osumljenega, so ga kriminalisti našli januarja, pet dni po zadnjem neuspešnem napadu na bankomat v Komnu in mu uspeli odvzeti prostost. Osumljeni se je ta dan ponovno vračal na območje Slovenije, tudi tokrat iz Srbije preko Madžarske. S kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma dveh od navedenih kaznivih dejanj in poskusa napada na bankomat je bi priveden na zaslišanje k preiskovalni sodnici, ki je zanj po zaslišanju odredila pripor.