Danes zgodaj zjutraj so neznanci razstrelili bankomat v Škofijah. Pobegnili so še pred prihodom policije, ki je bila o tem obveščena ob 4.30. »Policisti in kriminalisti intenzivno zbirajo informacije. Vse, ki bi v tem času kaj videli, slišali ali opazili sumljiva vozila in osebe, prosimo, da to čim prej sporočijo na 113 ali anonimni telefon policije 080 1200,« je pozivala Anita Leskovec s koprske policijske uprave. Podrobnejših podatkov o dogodku danes policija ni razkrila.

Po poročanju Primorskih novic je bilo ob pol petih zjutraj slišati silovito eksplozijo, ki je zbudila stanovalce kompleksa nad pošto in poslovnimi prostori ob cerkvi v središču Škofij. Številni so takoj stekli k oknom, da bi videli, kaj se dogaja. Menda so nekateri opazili temnejši avto, ki je odpeljal po dovozni poti mimo cerkve. Prav tako so omenjali moškega, ki je stekel proti vozilu, sedel vanj in nato na glavni cesti zavil levo proti meji z Italijo. V eksploziji sta bila poškodovana bankomat in pisarna zavarovalnice ob njem.

Kakšna sled vseeno ostane

»Napadi na bankomate so različni – z vlomi, plinskimi eksplozijami, tako imenovanimi skimming napravami,« je na naša poizvedovanja odgovoril Drago Menegalija z Generalne policijske uprave. Nepridipravi se jih lotevajo na območju vse države. »Smernice in načini izvrševanja kaznivih dejanj, tudi napadov na bankomate, se z leti spreminjajo, tako v tujini kot pri nas. Tako so storilci tudi pri nas začeli uporabljati plinsko eksplozijo kot enega od načinov napadov na bankomate in tatvine denarja. Takšna eksplozija povzroči veliko razdejanje ter poškoduje in uniči bankomat in objekt. Vendar lahko kljub temu na kraju dejanja zavarujemo posamezne dokaze in sledi, ki lahko privedejo do uspešne preiskave in do storilcev,« je pojasnil.

V zadnjem času so policisti obravnavali posamezne napade s plinsko eksplozijo, vendar v primerjavi s preteklim letom niso v porastu. Je pa res, da so se ti napadi zgodili v precej kratkem časovnem obdobju, priznava Menegalija. Letos je bilo eksplozij pet, v dveh primerih tatovom denarja ni uspelo odnesti. Lani jih je bilo 12, med njimi sedem brez plena. Preiskali so štiri.

Velika škoda

Nazadnje smo sicer o taki vrsti eksplozije poročali pred komaj dvema tednoma. Zgodilo se je v Prosenjakovcih v občini Moravske Toplice. Tatovi so odšli praznih rok, je pa nastalo za okoli 30.000 evrov škode na bankomatu in poslopju. Teden dni pred tem je počilo v naselju Črniče na Ajdovskem. Storilca, ki sta se tja pripeljala s starejšim sivim renaultom meganom z ukradenimi registrskimi tablicami, sta za sabo pustila pravo razdejanje. Eksplozija ni uničila le bankomata, temveč je v trgovini v istem montažnem objektu razbila stekla, poškodovala vrata in vso zunanjo steno. Skupila sta jo tudi inventar in trgovsko blago, prizaneseno pa ni bilo niti avtu, parkiranemu v bližini. Po neuradnih ocenah je nastalo za več kot 100.000 evrov škode. Policija je zaradi interesa preiskave navadno skrivnostna glede količine ukradenega denarja. V Črničah so domačini ugibali, da so storilci morali ukrasti več kot 10.000 evrov, saj so uslužbenci bankomat napolnili z gotovino le dan pred eksplozijo.

Še dve eksploziji sta odjeknili letos. Junija, ko so razstrelili bankomat v Senožečah, in aprila, ko je počilo v Divači. V prvem primeru je bilo ukradenih več kot 20.000 evrov. V Divači je eksplozija odnesla zastekljeno stavbno opremo in del stene, poškodovani pa so bili tudi trije v bližini parkirani avtomobili. Policisti niso mogli z gotovostjo potrditi, da sta eksploziji povezani, dejstvo pa je, da sta bili izvedeni na podoben način: neznanci so vstavili zmes plina v režo bankomata in sprožili detonacijo prek električnih žic.