Anketa, ki jo je med 28. in 31. januarjem izvedel inštitut Panelbase, je pokazala, da 52 odstotkov vprašanih podpira neodvisnost Škotske od Združenega kraljestva. To je po besedah urednika političnega bloga Scot Goes Pop, ki je naročnik ankete, Jamesa Kelleyja najvišja podpora neodvisnosti Škotske od referenduma o brexitu poleti 2016.

»Kako bo izstop iz EU v resnici vplival, bomo še videli,« je dodal. »Lahko bi okrepil podporo neodvisnosti, pri čemer je protiargument to, da bi lahko minimalne spremembe v času prehodnega obdobja po brexitu dale lažen občutek varnosti,« je pojasnil.

Po brexitu, ki se je zgodil minuli petek, se za državljane in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva ni skoraj nič spremenilo. Združeno kraljestvo namreč do konca prehodnega obdobja, ki se bo predvidoma končalo konec letošnjega leta, ostaja v enotnem trgu in carinski uniji EU.

V ponedeljek objavljena anketa je že tretja v zadnjih dveh tednih, ki kaže na višjo podporo škotski neodvisnosti. Delež je v minulih dveh anketah znašal 50 oziroma 51 odstotkov.

Na referendumu leta 2014 so Škoti zavrnili odcepitev od Združenega kraljestva s 55 odstotki. Vendar škotska premierka Nicola Sturgeon trdi, da so se okoliščine z referendumom o brexitu bistveno spremenile. Zahteva nov referendum o neodvisnosti, a britanska vlada to zavrača. Škoti so na referendumu o brexitu z 62 odstotki glasov podprli obstanek Združenega kraljestva v uniji.