Kot je še objavila krapinsko-zagorska policijska uprava, je hrvaška policija osebi pripeljala na policijsko postajo v Zaboku. Za hudo kaznivo dejanje, za katero bremenijo lastnika doma Zelena oaza, so na Hrvaškem predvidene zaporne kazni od treh do 15 let zapora, poročajo hrvaški mediji.

Požar je izbruhnil minuli mesec v pomožni leseni stavbi zraven glavne stavbe doma Zelena oaza v Andraševcu.

Po požaru, v katerem je umrlo šest nepokretnih stanovalcev doma, so opravili več inšpekcijskih nadzorov. Ugotovili so številne nepravilnosti, zaradi katerih so kazensko ovadili lastnika doma, je prejšnji teden objavil hrvaški državni inšpektorat.

V domu vsaj dvakrat preveč oseb

Inšpektorji so med drugim ugotovili, da je bila lesena stavba brez dovoljenja za ureditev v stanovanjsko poslopje. Poleg tega je bilo v domu nastanjenih vsaj dvakrat več oseb, kot je bilo dovoljeno.

Hrvaški mediji danes neuradno poročajo, da je bil vzrok požara okvara na električnem grelniku v stavbi, v kateri so bile žrtve požara. Požar je izbruhnil 11. januarja približno ob 5. uri zjutraj. Kljub hitremu posredovanju gasilcev se je končal tragično za šest stanovalcev doma.

Tragedija v Andraševcu je odprla števila vprašanja o skrbi starejših oseb na Hrvaškem in nadzoru ustanov za starejše, posebej družinskih domov, kot je bila Zelena oaza. Dom so le nekaj dni po požaru zaprli. Stanovalce so premestili v druge ustanove ali pa so se vrnili k družinam.