V soboto dopoldne se je na pogorišču gostinskega objekta Cabana Cafe v Termah Čatež še vedno kadilo. Brežiški gasilci so budno motrili dogajanje, nato pa, kot že večkrat v prejšnji noči, zagnali avtolestev in še malo zalili posamezne dele pogorišča. Tudi na vhodu v zimsko termalno riviero, ki je s hodnikom povezana z uničenim objektom, je bilo še vedno čutiti močan vonj po dimu. A v družbi Terme Čatež, ki je tudi lastnica uničenega gostinskega objekta, zagotavljajo: »Termalna riviera, vsi bazeni kakor tudi vsi namestitveni objekti in storitve obratujejo nemoteno in brez težav.« Pogorelo je ostrešje, celotna oprema, skratka vse. Kolikšna je škoda, pristojni še ugotavljajo, po mnenju nekaterih pa bi lahko bila tudi milijonska.

»Gasilske sirene so me zbudile okoli 3. ure. Ko sem pogledal skozi okno, pa sem videl velikanski ogenj v smeri Term Čatež. Najprej je bil ogenj manjši, nato pa je naenkrat vzplamtel. Bilo je grozljivo,« nam je pripovedoval naš bralec, ki je ogenj opazoval s svojega okna v bloku na začetku Brežic, oddaljenih od Čateža kakšne štiri kilometre. »Takoj se mi je zdelo, da mora biti ogenj v bližini zimske termalne riviere. Spomnim se namreč požara, ki je pred leti zajel prav zimsko termalno riviero. Zanimivo, tudi takrat je bil požar med prazniki, le da je bil takrat božič.«

Gasilci prišli na razvit požar

Brežiški gasilci so bili aktivirani ob 3.04 uri. Prve gasilske enote so prispele na kraj dogodka ob 3.13, pravi poveljnik Gasilske zveze Brežice Darko Leskovec. »Streha je bila vsa v ognju, požar popolnoma razvit. Ker je objekt dolg kakšnih 80 metrov in širok 15 metrov, je bil to za gasilce ogromen zalogaj. Naša taktika je bila, da najprej preprečimo, da bi se ogenj razširil na termalno riviero, nato pa objekt pogasimo z zunanjimi in notranjimi 'napadi'. To nam je v celoti uspelo.« Sodelovalo je kar 105 gasilcev s 27 gasilskimi vozili iz petnajstih gasilskih društev. Za vsak primer, če bi bile v objektu kakšne nevarne snovi, so aktivirali tudi poklicno gasilsko enoto iz Krškega, vendar njihova intervencija nato ni bila potrebna.

Objekt, v katerem so bili med drugim gostinski del in igralni avtomati, naj bi obratoval do polnoči, kasneje v njem naj ne bi bilo nikogar. »Kljub temu smo seveda najprej pregledali prostore, za katere smo sumili, da bi se morda še kdo lahko zadrževal. Vlomili smo skozi tri vrata, da smo prišli do stranišč in mini casinoja in se dokončno prepričali, da so prostori prazni. Kje točno in zakaj je zagorelo, bodo seveda ugotavljali kriminalisti. Predvidevamo pa, da je zagorelo v prostoru, kjer je bil šank.«

Sprva le tlelo, takoj zatem pa...

V objektu je bil tudi cel kup različnih igralnih avtomatov. »Pred kratkim smo iz Anglije pripeljali še nekaj novejših avtomatov. Zdaj pa to!« je bil ogorčen lastnik avtomatov iz Maribora Boris Lampe, potem ki si je v soboto dopoldne ogledal notranjost uničenega objekta. »Nič ni ostalo. Vse je šlo,« je dejal. Avtomati so bili po njegovih besedah vredni po pet tisoč evrov. Samo na avtomatih je tako po njegovi grobi oceni škode za okoli 70.000 evrov.

Da gori, je prvi opazil možakar, ki se je z druščino okoli 3. ure pripeljal v Terme Čatež. Napotili so se proti recepciji, da bi se prijavili v hiško, ko je zagledal, da pri sosednjem objektu nekaj tli. »Bil je rahel ogenj, žarelo je. Najprej sem mislil, da je morda zagorela trava. Receptorju sem rekel, da tam nekaj gori. Pogledal je in nato takoj poklical policijo in gasilce. Kmalu zatem se je ogenj že razplamtel. Gasilci so prišli zelo hitro. Ker sem zaposlen na takem delovnem mestu, da sem moral opraviti tudi tečaj za gasilca, sem jim pomagal, da so požar omejili, da se ne bi razširil na bazenski kompleks. Kmalu so prišle še druge gasilske ekipe. Ampak objekta niso mogli rešiti, saj je bil ogenj visok tudi do 20 metrov.«

Kaj sta tam počela mladeniča?

Po besedah Leskovca je ob prihodu gasilcev nujna medicinska pomoč s prizorišča požara odpeljala dve osebi. Našli so ju tik pred objektom. Kaj sta tam počela, ni povsem jasno, neuradno pa je bilo slišati, da naj bi mladeniča ob leseni terasi objekta nekaj kurila. Po drugi strani naj bi po naših neuradnih informacijah požar podtaknili osebi, ki sta vlomili v lokal. Na policijski upravi (PU) Novo mesto so potrdili, da so dve osebi zaradi vdihavanja dima odpeljali v brežiško bolnišnico, vendar hujših posledic naj ne bi bilo.

Kot dodajajo na PU, policisti, kriminalisti in kriminalistični tehniki nadaljujejo z intenzivno preiskavo in ugotavljanjem vzroka požara. Po zaključeni preiskavi bodo z ugotovitvami seznanili pristojno tožilstvo.