Najboljši alpski smučarki na svetu Mikaeli Shiffrin je umrl oče. Jeff Shiffrin je z ženo Eileen večkrat spremljal hčerko na tekmah. Umrl je nepričakovano v 66. letu starosti, in sicer med delovno nesrečo doma v Koloradu, kamor se je družina preselila leta 2003. Smrt je bila po poročanju ameriških medijev posledica poškodbe glave. Mikaela Shiffrin je v tej sezoni izgubila že drugega najtesnejšega člana družine, potem ko ji je oktobra lani v času uvodnega veleslaloma nad Söldnom umrla 98-letna babica Pauline Condron.

Medtem ko se je Mikaela Shiffrin že prejšnji teden odločila, da bo izpustila tekmo svetovnega pokala v Sočiju, bo na naslednjih prizoriščih manjkala nepričakovano. Po tragični vesti je nemudoma odpotovala k družini. »Mojo družino je doletela neutolažljiva izguba. Po izgubi skrbnega, potrpežljivega, ljubečega in čudovitega očeta so naša srca strta. Moj oče je bil naš ocean, sončni vzhod, srce, duša, vse. Naučil nas je ogromno neprecenljivih stvari. Predvsem zlatega pravila: bodi dober, najprej pomisli. To je nekaj, kar bom za vedno nosila s seboj. Bil je čvrst temelj naše družine,« je na družbenih omrežjih zapisala Mikaela Shiffrin.

Iz ameriške smučarske organizacije so sporočili, da še ni jasno, koliko tekem bo izpustila zmagovalka 66 tekem svetovnega pokala. Ta konec tedna zanesljivo ne bo tekmovala na preizkušnjah hitrih disciplin v Garmisch-Partenkirchnu, vprašljiv pa je tudi njen nastop prihodnji konec tedna v Mariboru, kjer je lani dosegla dve zmagi, skupno pa je bila v Sloveniji najboljša že šestkrat. Pogled na skupni seštevek svetovnega pokala kaže, da ima Američanka 270 točk prednosti pred najbližjo zasledovalko Federico Brignone. Toda Italijanka je v tej sezoni v izvrstni formi, kot tudi skupno tretja Slovakinja Petra Vlhova. Vprašanje je tudi, koliko posledic bo pri Mikaeli Shiffrin pustila smrt očeta.

Kot je negotova prihodnost vrnitve Mikaele Shiffrin, je za zdaj negotova tudi izvedba letošnje Zlate lisice. Mariborski organizatorji so doslej naredili velik posel in bi lahko še danes izpeljali tekmi svetovnega pokala, ki naj bi ju gostili 15. in 16. februarja. Problem je vremenska napoved, saj naj bi bila v naslednjih dneh le ena dovolj hladna noč. V ponedeljek zvečer so se predstavniki Smučarskega kluba Branik na sestanku odločili, da bodo še naprej garali in razmišljali zgolj v smeri, da tekma bo. Snežna kontrola Mednarodne smučarske organizacije jih bo obiskala v četrtek. Pričakovati je, da odločitev o tem, ali bosta v Mariboru tekmi ali ne, v četrtek še ne bo znana.