Najslavnejša kriptovaluta bitcoin je znana po tem, da je decentralizirana oziroma ni pod nadzorom nobenega posameznika, organizacije, institucije ali podjetja. Delovanje omrežja in overjanje transakcij sloni na plečih razpršenih rudarjev, ki med seboj tekmujejo za nove sproščene bitcoine in v teoriji skrbijo za to, da pri vodenju evidenc poslovanja s to valuto ne prihaja do motenj oziroma zlorab.

Rudarji so sicer vsi uporabniki naprav, ki z reševanjem določenih računalniških enačb omogočajo transakcije in overjanje transakcij znotraj bitcoin omrežja. Brez rudarjev plačilo v bitcoinu ne more steči, ker pa rudarjenje porabi elektriko, so za uspešno reševanje enačb nagrajeni z bitcoini. Ker rudarji vzdržujejo infrastrukturo tega plačilnega sistema in ker drugega nadzora zaradi njegove decentralizirane narave ni, lahko nanj pri določenih pogojih tudi vplivajo. Morajo zgolj zbrati več kot 50 odstotkov v omrežje vključene računalniške moči.

Ameriški poslovni portal Bloomberg svari, da smo temu že zelo blizu. Ko bi se to naposled zgodilo, pa bi se povečala nevarnost manipulacij vodenja evidenc oziroma dvojnega štetja kovancev, kot tudi zadrževanje transakcij in drugih z overjanjem in transakcijami povezanih zlorab. Portal poroča, da je že okoli 49,9 odstotka računalniške moči omrežja skoncentrirane v petih med seboj povezanih kitajskih rudarskih združbah oziroma bazenih.

Visoki stroški so odgnali ljubiteljske rudarje

Decentralizirano rudarjenje je bilo sicer zelo razširjeno v začetkih bitcoina, z izbruhom kriptomrzlice in kasnejšim padcem vrednosti bitcoina pa je močno padlo tudi število neodvisnih malih rudarjev. Temu je po eni strani botrovalo naraščanje potrebne računalniške moči, ki se je dvigovala s krepitvijo konkurence. Kasnejši padec cene pa je privedel do tega, da je bilo vse težje rudarjenje ekonomsko smiselno zgolj še v okolju z izredno nizkimi cenami elektrike.

Za jasnejši prikaz, kakšni so trenutno pogoji, si oglejmo dobičkonosnost rudarjenja v praksi. V času pisanja tega besedila se vrednost bitcoina giblje okoli 8200 evrov. To je malo več kot polovica njegove rekordne vrednosti okoli 16.000 evrov s 17. decembra 2017. Ker je tekma za reševanje računalniških enačb, s čimer se določi dobitnik novega bitcoina, huda, že dolgo za rudarjenje ne pride v poštev domači osebni računalnik. Z njim preprosto ne boste konkurenčni drugim tekmecem za kovance, vseeno pa boste porabili ogromne količine elektrike. Pred začetkom rudarjenja boste torej potrebovali profesionalno napravo. Zelo dobra je antminer s17 pro, zanjo pa boste odšteli okoli 1800 evrov. Njena zmogljivost je 50 terahashev na sekundo, porabi pa 1975 vatov. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (Surs) je povprečna cena elektrike za gospodinjstva 0,17 evra na kilovatno uro. Če naštete podatke vnesete v kakšnega od spletnih kalkulatorjev dobičkonosnosti rudarjenja (mi smo uporabili kalkulator coinwarz.com), boste ugotovili, da se vam rudarjenje ta hip ne splača. Še več, na izgubi boste. Na dan boste predvidoma imeli za 6,75 evra prilivov, za elektriko pa boste dali 8,15 evra. To na dan nanese za 1,4 evra izgube. Zapravili pa ste že tudi skoraj dva tisočaka za rudarsko opremo.

Nekoliko bolje kaže odjemalcem, ki se jim zaračunava strošek elektrike po ceni za negospodinjstva. Surs to ocenjuje na 0,08 evra na kilovatno uro. Z isto opremo in istimi pogoji boste na dan ustvarili 2,89 evra dobička. Tudi tako pa boste izhodiščni vložek poplačali šele po 627 dneh rudarjenja oziroma skoraj dveh letih. Šele nato boste počasi začeli plezati v zelene številke. A tudi to ni gotovo, saj vmes lahko vrednost bitcoina znova pade, s čimer se zmanjšajo tudi prihodki. Prav tako lahko razvoj tehnologije dodatno zaostri pogoje rudarjenja, s čimer vaša 1800 evrov vredna naprava že pred iztekom dveh let ne bo več konkurenčna. Pri tem naj dodamo, da razmerje med pogoji in vrednostjo bitcoina trenutno niti ni najslabše.

Razumljivo je torej, da so mali ljubiteljski rudarji že pred časom začeli zapuščati bitcoin omrežje in se začeli seliti k manj zasičenim kriptovalutam. Med rudarji bitcoina danes prevladujejo ogromne rudarske farme, ki se združujejo v še večje bazene rudarske moči. Slednje nato na trgu prodajajo računalniško moč, dobički pa se delijo. Bloomberg poroča, da je trenutno skoraj 50 odstotkov računalniške moči vsega bitcoin omrežja v rokah petih rudarskih bazenov AntPool, BTC.com, BTC.top, F2 Pool in ViaBTC s sedežem na Kitajskem in povezanih prek preprodajalca rudarske moči BitDeer.