Francoska javnost je zato ogorčena, ker je njegov film Obtožujem (J'accuse) letos prejel kar 12 nominacij za najprestižnejšo francosko filmsko nagrado cezar.

Polanski, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja zaradi škandala zapustil ZDA, še naprej ustvarja, vmes pa je bil še nekajkrat obtožen spolnih zlorab. Kljub temu Alain Terzian, ki je na čelu organizacije, ki podeljuje cezarje, meni, da podeljevalci ne bi smeli zavzemati moralnih pozicij in da bi morali ocenjevati delo kot tako, ločeno od ustvarjalca. Za nagrado cezar glasuje 400 filmskih delavcev in delavk, zato številni menijo, da je s tem 400 filmarjev in filmark pritrdilo Polanskemu, ne pa 12 ženskam, ki so ga do zdaj obtožile spolnega nadlegovanja. Polanski bi leta 2017 moral voditi žirijo za podeljevanje cezarjev, a je po javnem neodobravanju odstopil.

Polanski, ki je danes star 86 let, se z obtožbami spopada več kot 40 let, zaradi njih je 42 dni preživel tudi v zaporu. Ker Francija svojih državljanov ne izroča ZDA, se uspešno izogiba dodatnemu sojenju, podobno ga leta 2015 ZDA ni izročila Poljska.

Film Obtožujem, ki govori o aferi Dreyfus, političnem škandalu, ki se je v Franciji zgodil konec 19. stoletja, ko so francosko-judovskega oficirja po krivem obtožili vohunjenja, je na festivalu v Benetkah prejel veliko nagrado žirije.

Pripravila Špela Žagar