Že kot študentki medicine sta norveški zdravnici Nina Brochmann in Ellen Støkken Dahl poučevali spolno vzgojo in pisali nadvse priljubljen blog o spolni vzgoji, kjer sta sproščeno posredovali preverjeno znanje ter rušili tabuje o spolnosti. Iz bloga je sčasoma zrasel zabaven in nadvse duhovit priročnik Zala tamala o ženskih spolovilih in spolnem zdravju, ki je postal velika mednarodna uspešnica. Knjiga z zanimivimi podatki, predvsem pa sočnim humorjem, ki pritegne tudi mladega, najstniškega bralca, razbija tabuje o telesu in spolnosti. Knjiga je že prevedena v kar 35 jezikov.

Brez zadržkov o izcedkih in o seksu

Ko sta se avtorici priročnika Zala tamala srečevali z ženskami različnih starosti, se jima je zdelo, da bi lahko v neskončnost odgovarjali na vprašanja, kot so: sem spodaj videti normalna, ali izloček pomeni, da imam spolno prenosljivo okužbo, in ali bom ob prvem seksu res krvavela? Zato v knjigi temeljito in strokovno, obenem pa iskrivo in sproščeno odgovarjata na takšna in podobna vprašanja, ki zadevajo vse podrobnosti ženskih spolovil. V knjigi brez zadrege spregovorita o izcedkih, menstruaciji in drugih »tekočih zadevah«, pa o preklemanskem PMS, igri hormonov in zanositvi, razpišeta se o seksu in o tem, kaj naj bi bilo »normalno spolno življenje« ter kako priti do orgazma.

V zadnjem delu knjige opišeta tudi bolezni in tegobe, ki lahko žensko pestijo »tam spodaj«. Da je knjiga namenjena le dekletom, morda ne drži popolnoma. V njej je namreč kar nekaj dragocenih informacij tudi za moške in fante – zlasti tiste, ki niso prepričani, da je njihovo telo tako, kot bi moralo biti. Avtorici zato upata, da bo knjiga – pri nas je izšla pri Mladinski knjigi – dala potrebno samozavest mlademu človeku, ki je na poti odkrivanja sebe, svojega telesa in spolnih užitkov, ki jih zdravo telo lahko ponuja. vl