Snežne odeje letos v nižinah ni bilo

Medtem ko je lanski januar postregel s snežno odejo tudi po nižinah, te letos v nižinah ni bilo. »Je pa res, da je v povprečju januar najbolj suh med vsemi meseci v letu, tako da smo že beležili januarje, ko cel mesec ni bilo padavin, tako da to zdaj ni nekaj ekstremnega. Bo pa to ekstremno, če se bo takšno vreme nadaljevalo tudi v februarju in marcu,«je dodal dežurni meteorolog.

Glede na izmerjene temperature je bil letošnji januar za kakšno stopinjo pretopel mesec, predvsem v višje ležečih območjih je bilo precej topleje, kot je dolgoletno povprečje. Na Kredarici je denimo odklon od dolgoletnega povprečja dosegal okoli štiri stopinje Celzija.

Letošnji januar nadpovprečno sončen

Letošnji januar je bil tudi nadpovprečno sončen, ker ni bilo pogostih padavin, tudi oblačnost ni bila prav gosta, megle ni bilo veliko. Odklon je bil najvišji v osrednjem delu države, kjer je običajno bolj megleno.

Prihodnje dni bo vreme zelo toplo, do torka bodo temperature precej nad povprečjem, tako da bo vsaj začetek februarja tudi precej topel. V torek bo državo po napovedih prešla hladna fronta s padavinami, a za zdaj ne kaže, da bi po nižinah snežilo.