Ujet v pasti in privezan na drevo

»Policija? Zdravo. Z mopedom sn se glih vozo domov. Iz Polskave proti Gaberniku. Tam sn zavil v gošo, pa sn se vjel f ....... past lovcev. Zaj sn privezan na drevo, pa se ne morem premaknti. Neavem čisto, ke sn,« bi se lahko vsaj približno glasil klic 51-letnika, ki je v petek okoli pol dveh ponoči klical na 113. Policisti iz Rač so obvestilo, čeprav se je tudi njim zdelo nenavadno, vzeli nadvse resno. Prejšnji teden so se temperature ponoči namreč spustile krepko pod ničlo in bi lahko bile za gospoda usodne. V iskalno-reševalno akcijo so vključili tudi službene pse. Kakšno uro kasneje so moškega našli, a ne privezanega na drevo, temveč ležečega v travi ob cesti. Ugotovili so, da je vozil neregistriran moped, brez izpita in brez čelade, med vožnjo po napačni strani ceste pa je padel in poškodovan obležal. Našli niso niti nobene pasti. So pa ugotovili, da je bil zelo pijan. Ko jim ga je uspelo »odvezati« in rešiti iz krempljev »smrtonosne pasti«, so ga odpeljali v bolnišnico. Moški se bo moral zaradi peripetij v gozdu zagovarjati na sodišču. »Zanimivo bo izvedeti, ali bo tam zgodbica enaka ali pa jo bo predelal v basen,« so se pošalili njegovi rešitelji. 

Odpočil si je kar na cesti

Ležanje na cesti (ali v grapi ob njej) je očitno nov slovenski šport – pravila igre nam v uredništvu sicer še niso povsem jasna. Prebivalka Portoroža je v ponedeljek popoldan poklicala policijo in povedala, da pred njeno hišo leži moški. Policisti so se odpravili na pot, 38-letnika kmalu izsledili, a mu je počitek do takrat že dobro del.  Ni več ležal, temveč je po cesti – po navedbah policistov očitno pod vplivom alkohola – hodil in oviral promet. Za pozive policistov, naj se vendarle spravi nekam bolj na varno, mu ni bilo mar, začel ju je žaliti in se nedostojno vesti. Večkratnim ukazom, naj se umiri, ni podlegel, ko pa je stopil proti policistu, da bi se »aktivno uprl«, kakor so možje postave incident opisali, so ga ti vklenili in odpeljali v pridržanje. Več sreče z ubogljivostjo so imeli v sredo kranjski policisti, ko se je »mukica«, ki je na gorenjski avtocesti štela promet, po kratki avanturi pustila pospremiti nazaj na pašnik.

Popotovanje od Ljubljane do Kranja

Kranjski policisti so imeli res pester teden. V nedeljo ponoči so dobili prijavo, da je na tovornem vlaku nekdo, ki tam ne bi smel biti. Tokrat ni šlo za »mukico« iz prejšnje zgodbe, temveč za moškega, ki je v Ljubljani sedel na konstrukcijo vagona in se z njim odpeljal v Kranj. Zakaj? Ker se mu je zdelo zanimivo. Policistom malo manj. Po njihovem gre za nespametno in zelo nevarno početje.

Ukradena drva in avto ob cesti

S petka na soboto ponoči so novomeški policisti lovili moškega, ki je z dvorišča hiše ukradel drva. Ukazov, naj se ustavi, ni upošteval in peljal dalje, nato je skušal pred policisti zbežati še peš. Ni mu uspelo. Prijeli so ga, drva pa vrnili oropanemu. Isto noč so koprski policisti ustavljali voznika, ki sirene prav tako ni upošteval, temveč je avto ob cesti z zlomljenim ključem pustil v teku in zbežal. Glede na jutranjo prijavo je bil 3000 evrov vreden avto ukraden, zato so ga vrnili lastniku, so pa policisti še zapisali, da je prijavitelj kazal znake opitosti, zato bodo zadevo še malce raziskali.

Okostnjak na zadnjih sedežih

Poskusiti nekaj ni nikoli greh. Lahko pa si vendarle prislužite kazen. 62-letnega Američana je namreč »genialna« zamisel, s katero je skušal prelisičiti policiste, stala nekaj zelencev. Na zadnji sedež avta je posadil (umetnega) okostnjaka z ribiško čepico na lobanji, da bi bilo videti, kot da v avtu ni sam. V ZDA imajo namreč poseben pas za avte z več potniki, s čimer želijo spodbuditi skupne vožnje oziroma deljenje avtomobilov, s tem pa zmanjšati onesnaževanje okolja. Kdor vozi po pasu, a je v avtu sam, mora plačati cestnino. Globo je tako moral poravnati tudi 62-letnik, ki je eden od kakšnih 7000 letnih kršiteljev tega predpisa. Tu in tam koga ulovijo tudi v družbi lepo urejene izložbene lutke.