Skladno s finančnim načrtom bodo prihodki Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) v letošnjem letu za 204,7 milijona evrov višji kot lani, odhodki pa za 266,3 milijona evrov oz. 8,7 odstotka višji od lanskih.

Največji del odhodkov bo namenjen zdravstvenim storitvam

ZZZS bo od 22,9 milijona evrov, kolikor bodo imeli več za povečanje obsega programov in pravic, pet milijonov namenil za skrajševanje čakalnih vrst, dodatnih 5,2 milijona evrov za draga bolnišnična zdravila, pet milijonov za širitev pravic na področju medicinskih pripomočkov, slaba dva milijona evrov za širitev pravic na področju cepiv in 800.000 evrov za širitev programov Dora in Svit.

Največji del odhodkov, to je 69 odstotkov, bo namenjenih zdravstvenim storitvam. Tako so letos predvideni odhodki za zdravstvene storitve v višini 2,29 milijarde evrov, kar je za 190,4 milijona evrov oz. za 9,1 odstotka več v primerjavi z ocenjeno realizacijo lanskega leta.

Odhodki za zdravila, medicinske pripomočke, cepiva in pripravke za hemofilike bodo letos znašali predvidoma 491,5 milijona evrov, kar je za slabih 50 milijonov evrov oz. za 11,3 odstotka več v primerjavi z ocenjeno lansko realizacijo.