V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana pa so danes povedali, da suma na koronavirus niso postavili pri nobenem bolniku. Po besedah predstojnice klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Tatjane Lejko Zupanc so sicer k njim prihajali ljudje, ki so se vrnili s Kitajske in so se želeli testirati, čeprav niso kazali nobenih kliničnih znakov.

Lejko Zupančeva je danes na novinarski konferenci, ki je bila sicer namenjena stanju na področju gripe, tudi dejala, da je kakšna panika pri nas zaradi koronavirusa nepotrebna, je pa treba biti pripravljen na morebiten primer vnosa virusa.

Skeniranje potnikov s termokamero na letališčih ob vstopu v državo se po njenih besedah ni izkazalo kot varen ukrep, saj je po eni strani zazibal ljudi v lažno varnost, saj veliko okuženih nima vročine, lahko pa okuženi vzame aspirin na letalu in je brez temperature na letališču. Dosti bolj pametno je, da če osebje na letalu opazi, da je nekdo bolan, to javi na letališče, kjer morajo slediti protokolu, je dodala.

Zavrnila je, da bi lahko virus vnesli v državo prek pošiljk iz Kitajske. Virus bi sicer teoretično, ob primerni koncentraciji virusa, lahko preživel do tri dni na površini. Poštne okužbe pa niso bile in niso vir prenašanja okužbe, je dejala.

V Gorenju v preventivne ukrepe ob epidemiji virusa na Kitajskem

V Gorenju ob epidemiji novega koronavirusa na Kitajskem, od koder je njegov lastnik, poslujejo povsem normalno, so pa uvedli nekatere preventivne ukrepe. Zaposleni, ki se v prihodnjih dneh s Kitajske vračajo v Velenje, bodo morali ravnati po navodilih, ki pred prihodom v službo predvidevajo 14-dnevno prehodno obdobje.

Kot so danes povedali v Gorenju, je pred časom 15 od skupaj približno 50 Kitajcev, ki so zaposleni v Velenju, odpotovalo domov na Kitajsko na praznovanje novega leta, ki ga Kitajci praznujejo po lunarnem koledarju. V prihodnjih dneh se bodo vrnili v Velenje, ravnati pa bodo morali po navodilih - po prihodu v Slovenijo bodo morali ostati na svojih domovih in spremljati svoje zdravstveno stanje. Če se bodo v tednu, dveh pojavili kakršnikoli simptomi, se bodo morali javiti pristojni zdravstveni ustanovi, sicer pa se bodo lahko v 14 dneh vrnili nazaj v službo.

Avstralski znanstveniki vzgojili novi koronavirus; Rusija in Kitajska razvijata cepivo

Avstralskim znanstvenikom je kot prvim izven Kitajske uspelo, da so v laboratoriju vzgojili nov koronavirus, ki je na Kitajskem zahteval že več kot 130 smrtnih žrtev. Rusija in Kitajska sta medtem sporočili, da skupaj razvijata cepivo proti koronavirusu.

Avstralski inštitut Doherty iz Melbourna je danes objavil, da so izolirali vzorec virusa, ki so ga dobili od okuženega bolnika, kar bo sedaj omogočilo sodelovanje z drugimi ustanovami in Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO) v boju za zajezitev virusa.

»Da imamo dejanski virus, pomeni, da smo sedaj sposobni preveriti vse preskusne metode ter primerjati njegove lastnosti,« je dejal vodja laboratorija Julian Druce. Ocenil je, da gre za pomemben preboj v boju proti smrtonosni bolezni.

Namestnik direktorja inštituta Doherty Mike Catton je pojasnil, da novo odkritje pomeni, da bodo znanstveniki sedaj lahko izdelali test, s katerim bodo pri bolnikih ugotovili okužbo s koronavirusom, še preden bodo bolniki imeli kakršnekoli simptome. Pripomoglo bo tudi pri izdelavi učinkovitega poskusnega cepiva.

Rusija in Kitajska sicer že razvijata cepivo proti novemu koronavirusu. Kot je danes po poročanju Reutersa objavil ruski konzulat v kitajskem mestu Guangzhou, je Peking Moskvi že predal genom virusa. V Rusiji doslej niso zabeležili nobene potrjene okužbe z novim koronavirusom, ki je na Kitajskem po zadnjih podatkih zahteval 132 smrtnih žrtev. Okuženih naj bi bilo najmanj 5974 ljudi.

600 Evropejcev čaka na prevoz iz Wuhana; predviden izredni sestanek ministrov EU

Približno 600 državljanov štirinajstih članic EU čaka na prevoz iz Wuhana, kjer je pred mesecem dni izbruhnil novi virus. V EU je trenutno osem potrjenih primerov tega virusa, po štirje v Franciji in Nemčiji. V kratkem je pričakovati tudi izredni sestanek ministrov EU za zdravje.

Izredno zasedanje ministrov za zdravje je pomembno in potrebno, saj ne smemo podcenjevati položaja in moramo mobilizirati vsa razpoložljiva sredstva za soočenje z novim virusom, glede katerega je še veliko neznank, je izpostavila komisarka za zdravje Stella Kiriakides.

Trenutno čaka na prevoz iz Wuhana približno 600 državljanov EU, ki prihajajo iz Avstrije, Belgije, Bolgarije, Nemčije, Španije, Francije, Finske, Italije, Latvije, Nizozemske, Poljske, Portugalske, Romunije in Velike Britanije, je povedal komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.