Jeseničani so po slabšem začetku sezone in številnih nihanjih v zadnjem mesecu le našli pravi ritem in začeli serijsko zmagovati. Osem uspehov v nizu jih je z mest bližje spodnjemu kot zgornjemu delu lestvice pripeljalo na šesto mesto, zadnje, ki še neposredno vodi v končnico.

A vsaj teoretičnih kandidatov za to šesterico je bilo pred zadnjima dvema krogoma kar deset. Jeseničani so se zavedali, da bo pomembna vsaka točka, današnja tekma pa je bila še pomembnejša, ker so igrali z neposrednim tekmecem. Pred začetkom so bili gostitelji peti s 56 točkami, gostje pa šesti s 55.

Zdaj imata obe ekipi po 57 točk (pa tudi Assiago, Fassa pa je vse tri prehitela z 58), železarji pa še vedno lepe možnosti za šesterico. V trdi tekmi z razpoloženima vratarjema (domači Alex Caffi 39 obramb, gostujoči Antoine Bonvalot 29) se je tehtnica najprej nagnila na jeseniško stran. V drugi tretjini je za vodstvo poskrbel Andrej Hebar, a je Feldkirch v zadnji izenačil.

Podaljšek ni prinesel odločitve, pri kazenskih strelih pa je Bonvalot ubranil vse tri poskuse domačih. Za dve jeseniški točki je tako poskrbel edini uspešni izvajalec Erik Svetina.

Jeseničani bodo zadnjo tekmo rednega dela alpske lige igrali v soboto, ko bodo v Podmežakli gostili ekipo z dna lestvice Bregenzerwald. V klubu so za to tekmo pripravili tudi dobrodelno akcijo, navijače so namreč pozvali, naj na dvoboj pridejo s plišastimi igračami, ki jih bodo zmetali na led ob prvem domačem golu. Igrače bodo podarili pediatričnemu oddelku bolnišnice Jesenice.

Poraz Ljubljančanov

Ljubljančani so si že pred časom zagotovili najprej zanesljivo nadaljevanje v končnici, potem pa še prvo mesto po rednem delu. V zadnjih krogih so tako lahko igrali brez skrbi, saj so se izognili gneči klubov za sabo, ki se borijo za prvih šest mest in že zagotovljeno končnico.

Med temi je bil tudi Lustenau, ki bi ga zmaga še obdržala v boju za želeno šesterico. Pred današnjo tekmo so imeli zmaji 12 tekem dolg niz brez poraza, ki pa se zvečer ni podaljšal na 13.

Za zmaje je bila na koncu usodna prva tretjina, ko sicer niso igrali slabo, toda vratar Rene Swette - na koncu je imel kar 51 obramb - je branil mogoče in nemogoče. Na drugi strani so gostje spretno izkoristili svoje priložnosti in zadeli dvakrat.

V nadaljevanju so domači vendarle našli tudi recept za Swetteta. Toda premagala sta ga samo Sašo Rajsar v 37. in Žan Jezovšek v 41. minuti. Pozneje so gostje spet zaklenili vrata, zdržali do konca in nato še enkrat udarili v podaljšku, ko so nezbranost domače obrambe izkoristili za konec niza zmag, ki je trajal od 30. novembra lani.

Zadnjo tekmo rednega dela bodo zeleno-beli igrali v soboto v gosteh pri Zell am Seeju.