USMCA je Mehika ratificirala junija lani, to mora storiti še Kanada. Trump je Nafto med predsedniško kampanjo leta 2016 opredelil za nočno moro za ameriška podjetja in delavce, ker so ameriška podjetja začela seliti proizvodnjo v Mehiko s cenejšo delovno silo, čeprav se je s tem razbremenilo ZDA nezakonitega priseljevanja iz Mehike.

Prenovljeni sporazum so v ZDA podrli tudi demokrati, med najbolj glasnimi kritiki pa so okoljevarstvene skupine, ker sporazum ne predpisuje pravil za ohranjanje čistega okolja oz. za boj proti podnebnim spremembam. Poslovne skupine tarnajo, da se bodo določeni izdelki podražili, saj se bo izboljšal položaj nekaterih delavcev v Mehiki.

Sporazum pomeni politično zmago za Trumpa, proti kateremu teče postopek ustavne obtožbe zaradi zlorabe pooblastil in oviranja dela kongresa. Vendar je zmaga šibka, saj večina Američanov o sporazumu ne ve kaj dosti. Anketa univerze Monmouth je namreč pokazala, da sporazum tretjina Američanov podpira, pet odstotkov mu nasprotuje, 61 odstotkov pa o njem nima mnenja.

Ameriški senat je USMCA ratificiral 16. januarja z 89 glasovi proti desetim, predstavniški dom kongresa z demokratsko večino pa je svoj del naloge opravil decembra lani s 385 glasovi za in 41 proti.

Sporazum ne prinaša veliko novosti. Posodobili so ga z novimi določili glede interneta, pravic intelektualne lastnine in delavskih standardov, kar so izsilili ameriški demokrati in so zato večinoma zanj tudi glasovali.

Ena od novosti USMCA je, da se mora določen delež avtomobilov za brezcarinsko prodajo po treh državah proizvesti tam, kjer veljajo določeni standardi glede plač - najmanj 16 dolarjev na uro. To bi lahko pomagalo k dvigu plač delavcev avtomobilske industrije v Mehiki ali pa bo prisililo ameriška podjetja, da se vrnejo domov.

Mehika mora delavcem olajšati ustanavljanje neodvisnih sindikatov. Za to so se zavzemali ameriški demokrati, medtem ko si republikanci že desetletja prizadevajo za zmanjšanje vpliva in moči sindikatov. Demokrati so med pogajanji dosegli tudi to, da je v sporazumu zrahljana zaščita ameriške farmacevtske industrije pred cenejšo tujo konkurenco generičnih zdravil iz Mehike in Kanade.