Združenje Manager podeljuje priznanje za življenjsko delo v menedžmentu stanovskim kolegom, ki so se s svojimi dosežki in vplivom zapisali v zgodovino slovenskega menedžmenta. Mermalovi dosežki v podjetju in širše sestavljajo izjemen menedžerski in voditeljski opus, zaradi česar je postal 18. prejemnik priznanja za življenjsko delo in šele drugi, ki je ob tem priznanju prejel tudi priznanje menedžer leta.

Z BTC-jem povezan že 42 let

Jože Mermal je z družbo BTC povezan že 42 let. V tem času jo je povsem preobrazil in nekdaj degradirano območje Ljubljane, kjer so stala javna skladišča, spremenil v enega največjih poslovnih, nakupovalnih, rekreativno-zabaviščnih, kulturnih in inovativnih središč v srednji Evropi z 21 milijoni obiskovalcev letno. Od leta 1993, ko je prevzel vodenje BTC-ja, so se čisti prihodki od prodaje povečali za 3,5-krat: na 71 milijonov evrov, število zaposlenih pa za 80 odstotkov na več kot 500. V 26 letih so prenovili 200.000 kvadratnih metrov poslovnih prostorov, 150.000 kvadratnih metrov so jih zgradili na novo. Vanje so vložili 269 milijonov evrov, partnerji BTC-ja pa še dodatnih 184 milijonov. BTC se tako vse bolj razvija tudi v inovativno, pametno in zeleno mesto.

Prelomnica: zgodba o BTC mestu

Mermal je začrtal koncept BTC mesta, kar je bil takrat unikum v svetovnem merilu. Sledilo je prelomno leto 1997, ko je za uresničenje načrtov potreboval dodatna investicijska sredstva. Našel jih je v Londonu, ko se je BTC kot edino slovensko podjetje uvrstilo na londonsko borzo in tako pridobilo denar za razvoj BTC Cityja. Ta se danes razteza na 400.000 kvadratnih metrih, v njem je več kot 450 trgovin, 70 gostinskih ponudnikov, tržnica, dve poslovni stolpnici ter več kot 3000 slovenskih in tujih podjetij, hotel, vodno mesto, športni center, kompleks kino dvoran, gledališče itd. Ob BTC Cityju pa stoji še Logistični center BTC, ki slovi po odličnosti logističnih storitev na področju izdelkov vsakdanje rabe. Logistika je nepogrešljiv del družbe BTC od začetka, od leta 1954, in še danes predstavlja skoraj polovico vseh prihodkov družbe.

Z ABC pospeševalnikom do inovativnega mesta

A Mermalova vizija se pri tem ni končala, začel je podpirati projekte, ki razvijajo inovativne rešitve in zeleno tehnološko preobrazbo. Leta 2015 je soustanovil ABC pospeševalnik, ki je danes globalni generator inovacij in sprememb. Pomagal je pri razvoju že več kot 135 zagonskih podjetij, leta 2016 odprl svojo podružnico v Silicijevi dolini in bil izbran za najboljši pospeševalni program v srednji Evropi. BTC City je postalo tudi prvo Bitcoin mesto na svetu, kjer je mogoče plačevati s kriptovalutami. V svoje poslovne aktivnosti je začel vpeljevati tehnologije veriženja podatkovnih blokov in uvajati koncept živega testnega okolja BTC City Living Lab. BTC City je postal testno okolje za preizkušanje naprednih poslovnih idej v realnem okolju, tudi kot poligon za samovozeča vozila.

Menjava generacij in enotirni sistem upravljanja

Kljub številnim izzivom in novim ciljem se je Mermal lani po 26 letih vodenja družbe BTC odločil, da ga preda nasledniku Damjanu Kralju. V družbi so uvedli nov enotirni sistem upravljanja, v katerem je postal predsednik upravnega odbora. Tak sistem bo po njegovih besedah omogočil intenzivnejše medgeneracijsko sodelovanje in povezovanje ter prepletanje modrosti in izkušenj starejših s prodornostjo mlajših. Mermal ne izstopa le s svojimi menedžerskimi dosežki, ampak tudi z izjemnim občutkom za ljudi, družbo in planet. Zase pravi, da je vse življenje postavljal v ospredje človeka, zaposlenega, sodelavca. Vodenje ljudi je zanj prva in najpomembnejša naloga menedžerjev, med vrednotami, ki mu največ pomenijo, pa izpostavlja poštenost, odkritost in prijaznost.