Uradni časopis severnokorejske valadajoče stranke Rodong Sinmun je objavil fotografijo 73-letne Kyong Hui, ki sedi poleg državnega voditelja in njegove žene.

Različne špekulacije o njeni usodi

Dolgo časa so se namreč pojavljale špekulacije, da je bila na silo odstranjena iz javnega življenja, oziroma celo umorjena. Njenega moža, Jang Song Teka je leta 2013 zaradi domnevne izdaje in korupcije doletela smrtna kazen.

Teorije o njeni usodi so se začele, ko se istega leta Kimova ni udeležila druge obletnice smrti svojega brata, bivšega severnokorejskega voditelja Kim Jong Ila. Nekateri so tako začeli sumiti, da je bila umorjena po naročilu svojega nečaka Kim Jong Una, saj naj bi se slednji po prihodu na oblast želel znebiti potencialnih nasprotnikov, ki bi lahko škodovali njegovim interesom. Spet drugi so njeno izginotje pripisovali smrti zaradi zdravstvenih težav, povezanih z alkoholom.

Pojavitev Kyong Hui nosi močan simbolični pečat

Njena pojavitev v javnosti simbolizira znak enotnosti in povezanosti družine Kim, saj Severna Koreja trenutno pritiska na ZDA, da na novo začnejo s pogovori o denuklearizaciji.

Medtem ko po vsej verjetnosti več ne bo imela bistvene politične vloge v državi, pa ima njena prisotnost v javnosti velik simbolični pomen.

Kimova je bila v svojem času poveljnica vojske na visokem položaju in članica politbiroja komunistične partije. »V režimu, kot je severnokorejski, je nenadna pojavitev nekdaj zelo pomembnih državnih funkcionarjev izjemnega pomena,« pravi Michael Madden, ameriški strokovnjak za severnokorejsko politiko. »Čeprav kot politična osebnost nima več ključne vloge državi, je njena osebna prisotnost javna demonstracija, s katero izkazuje podporo svojemu nečaku in celotni družini.«