Marjan Šarec je o odstopu s funkcije predsednika vlade razmišljal dlje časa, je pojasnil danes. Prvi dvomi o smiselnosti vztrajanja na čelu vlade so se mu začeli porajati ob sprejemanju proračunov, potrdili pa ob vseh težavah z imenovanjem nove razvojne ministrice Angelike Mlinar. Je pa zanikal, da bi k odločitvi o odstopu prispevala nesoglasja med finančnim ministrom Andrejem Bertoncljem in zdravstvenim ministrom Alešem Šabedrom – prvi je odstopil, drugi je imel že pripravljeno odstopno izjavo.

Šarec: Ljudje naj povedo, kako naprej

»Pred slovensko politiko so veliki izzivi na področju oskrbe starejših, stanovanjske politike, volilne zakonodaje in po tehtnem premisleku sem ocenil, da v takšnih razmerah nalog ni mogoče izpeljati,« je dejal Šarec. Med razlogi za odločitev za predčasne volitve je navedel tudi nenačelni pakt med SDS in Levico. »Slovenijo lahko naprej pelje le močna in večinska vlada. Sam sem se s to vlado trudil, kolikor sem se lahko. V koaliciji smo bili preveč drobnjakarski, medtem ko bi bilo treba razmišljati o globalnih in sistemskih rešitvah. Tega ta vlada s toliko poslanskimi skupinami ni bila zmožna narediti, zato je prav, da gremo na predčasne volitve, se preizkusimo, in naj ljudje povedo, kako naprej,« je dejal Šarec.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v odstopni izjavi ponudil roko sodelovanja SMC, da bi se na predčasne volitve podali skupaj. V prvi fazi bi podpisali sporazum o sodelovanju, ne pa o združitvi, je pojasnil Šarc. Ponudba SMC je logična, saj je v ozadju račun, da bi s tem na svojo stran pritegnil 10 poslancev SMC, ki bi sicer lahko potencialno sodelovali pri oblikovanju kakšne druge koalicije. »Pri poskusu sestavljanja nove koalicije nas ne bo poleg, LMŠ bo to le opazovala,« je še napovedal Šarec.

Počivalšek dal košarico LMŠ

Stranka SMC se na ponudbe LMŠ (še) ni odzvala, o nastali politični situaciji so najprej razpravljali na sinočnjem sestanku. Je pa predsednik SMC Zdravko Počivalšek posredno že zavrnil možnost sodelovanja z LMŠ, saj je v prvem odzivu brez posvetovanja s komerkoli v stranki izjavil, da SMC predčasne volitve pravzaprav ne zanimajo.

»V tem trenutku ne vidim potrebe, da bi zaradi odstopa vlade morali nujno na volitve. V zadnjem obdobju je bilo preveč volitev, imamo stabilno situacijo, ki bi jo lahko izkoristili za delo naprej. Vedno sem odprt za pogovore v eno ali drugo smer,« je dejal Počivalšek. Na vprašanje, ali ga zanima sodelovanje pri snovanju nove vlade, je odgovoril, da so v SMC vedno pripravljeni sodelovati in da so zanje vse opcije odprte. Na vprašanje, ali bi SMC vstopila v vlado, ki bi jo vodil Janez Janša, pa je Počivalšek dejal, da bodo storili vse, kar bo dobro za Slovenijo.

SDS in NSi za volitve

Zatem, ko je Šarec odstopil, so se mnogi pogledi slovenskih parlamentarcev obrnili proti SDS s 26 poslanci in njenemu prvaku Janezu Janši. Ta je sicer dejal, da so predčasne volitve »najbolj verjetna in verjetno najboljša možnost«, bodo pa o nadaljnjih potezah odločali po izvršilnem odboru stranke, ki bo zasedal v četrtek ali petek. Ker se bo politika v prihodnjih mesecih ukvarjala sama s sabo, v SDS vabijo vse parlamentarne stranke, da do volitev aprila potrdijo več zakonov. Volitve so po Janševem mnenju najbolj verjetne, ker v SDS dvomijo, da je v trenutni sestavi državnega zbora mogoče sestaviti trdno in razvojno koalicijo.

»Mogoče bi se dalo sestaviti neko koalicijo, ki bi naredila manj škode od te, ki je danes dokončno razpadla. Je pa tudi tu veliko dvomov,« je dejal Janša. Tudi v NSi s sedmimi poslanci menijo, da so predčasne volitve najboljša izbira. »Odstop Marjana Šarca je ena najrazumnejših potez v letu in pol,« je komentiral predsednik krščanskih demokratov Matej Tonin. V NSi so imeli danes izvršilni odbor stranke, kjer bo, kot je napovedal Tonin, predlagal, da v danih okoliščinah ni smiselno oblikovati nove koalicije. »Nova koalicija bi bila šibka, verjetno bi bila še naprej razdeljena, s tem pa bi po nepotrebnem podaljševali agonijo,« je dejal Tonin.

SD, Levica, DeSUS za volitve

Med preostalimi koalicijskimi partnerji so največ volje do volitev pokazali Socialni demokrati. Predsednik SD Dejan Židan je bil kritičen do Marjana Šarca zaradi odstopa, češ da je najlažje oditi in pustiti pomembne projekte nedokončane. Kakorkoli, je dodal, se v SD zavzemajo za volitve, ker menijo, da bi moral novi predsednik vlade imeti mandat ljudi. Možnost, da bi vstopili v vlado, ki bi jo oblikovala desnica, je Židan zavrnil.

Med bolj zagretimi za volitve so tudi v stranki DeSUS. Nova predsednica Aleksandra Pivec je dejala, da se v tem trenutku počutijo pripravljene na volitve, da pa bo več znanega v četrtek, ko bodo ustanovljeni novi organi stranke. Na vprašanje, ali bi bila pripravljena sodelovati v vladi Janeza Janše, pa je odgovorila, da ne more govoriti v osebnem imenu, ko bodo sprejeli odločitev, pa bo ta kolektivna. Možnost sodelovanja pri snovanju desne vlade je zavrnila tudi Levica. Koordinator stranke Luka Mesec je zatrdil, da so pripravljeni na predčasne volitve, te so po njegovem edino smiselne, ker da koalicija ni imela nobenega smisla več, saj so se ukvarjali le z »medsebojnim komolčenjem in kadrovskim kupčkanjem«.

SAB in SNS za novo vlado

Predsednica stranke SAB Alenka Bratušek je bila nad načinom obveščanja koalicijskih partnerjev razočarana. Za odstop Marjana Šarca so izvedeli iz medijev. »Predsednik LMŠ je izbral politično nestabilno pot do predčasnih volitev, ki ljudem ne bo pomagala,« je dejala Alenka Bratušek. Kljub temu pa je poteza Marjana Šarca ni presenetila, ker se je za umik odločil sredi bojev med ministroma iz kvote LMŠ.

»SAB bo v prihodnjih dneh jasno povedala, kaj so naše prioritete in kje je mogoče stvari izboljšati. Želimo si, da bi Slovenija čim prej dobila stabilno in trdno vlado, ki bo znala delati kot ekipa, to smo pri aktualni vladi pogrešali,« je še dodala Bratuškova. Največ volje po oblikovanju nove koalicije je pokazal predsednik SNS Zmago Jelinčič s tremi poslanci. »Se bomo pogovarjali o drugi vladi,« je zatrdil prvak SNS. Kdo bi lahko bil njen predsednik, pa je po njegovem še prezgodaj govoriti.