Medtem ko so danes premier in ministri v odstopu začeli prihajati iz parlamenta, kjer so govorili o politični krizi, je na drugi strani ceste Trg republike dobil novo ime. Vsaj za nekaj ur so ga aktivisti, ki se zavzemajo za pravičnejši nepremičninski trg, preimenovali v Nepremičninski trg republike. Na tla so postavili hiše, bloke in stolpnice iz kartona, pred povsem novim papirnatim naseljem pa so napeljali rdeč trak, bolje rečeno rdečo nit, ki jo je eden od njih slavnostno prerezal.

»Povabili smo Marjana Šarca, a se je zjutraj odločil, da bo kar odstopil, zato bom trak prerezal jaz. Slovenija je od danes naprej brez vlade, tako kot je že zadnjih 28 let brez stanovanjske politike. Dobrodošli!« je nagovoril nekaj deset ljudi, ki so si prišli ogledat to najnovejšo nepremičninsko pridobitev v prestolnici. Potem so do njih pristopili nepremičninski agenti, ki so potencialnim kupcem kartonskih domov razložili vse pogoje nakupa.

Karton in beton za kadilce

Ena od agentk nam je razložila, da bi za kakšnih 250.000 evrov lahko dobili spodobno stanovanje za mlado družino. Agentka ni bila navdušena, da bi imela mlada družina tudi psa, a jo je visoka vsota kupnine nekako prepričala, da to ni prevelika težava. Drugače je bilo, ko smo se pozanimali, kakšne možnosti so za mladega človeka z ne ravno varno zaposlitvijo, ki verjetno ne bi mogel dobiti kredita. Popeljala nas je k dolgi in nizki stavbi, na kateri je pisalo »zadrugarica«, kjer si stanovanja in sobe seveda deliš. »Pa bi imel stanovalec psa? In je kadilec?« Na pritrdilen dogovor je zmajala z glavo in dodala, da tega posla potemtakem ne bo mogoče skleniti, ter nas peljala na drugo stran naselja. »Lahko vam ponudim le tole,« je pokazala na kartonsko ležišče na betonu z odejo. »Če ste slučajno še begunec, vam pa vzamemo odejo in vam ostane le karton,« je dejala, medtem ko je nekaj metrov stran zadovoljna stranka sklenila dogovor z drugo agentko za nov dom – plačani zapor.

Na takšen način sta civilni iniciativi Kje bomo pa jutri spali in Kvadratni meter želeli opozoriti na absurdnost nepremičninskega trga. Obe skupini že nekaj časa opozarjata na previsoke cene stanovanj in najemnin. Objavili so tudi osem zahtev, kot so povečana gradnja najemnih stanovanj, regulacija stanovanjskega trga, razvoj stanovanjskega zadružništva, več študentskih stanovanj in kakovostna stanovanjska preskrba za ranljive skupine.