Pot do kakovostnejšega zdravstvenega sistema v Sloveniji zahteva sodelovanje, so prepričani v podjetjih Better, Mesi in Xlab, ki so pod okriljem Tehnološkega parka Ljubljana ustanovitelji pobude HealthDay.si, ki je zaživela leta 2014. Tehnološki park, ki s povezovanjem raziskovalno-razvojnega okolja z javnimi in zasebnimi podjetji ter tudi z javnimi ustanovami podjetjem aktivno pomaga pri rasti in razvoju, od nastanka projekta HealthDay.si vabi k dialogu in se povezuje z vsemi ključnimi vpletenimi na področju digitalizacije v zdravstvu in oskrbi. V preteklosti so večkrat sodelovali tudi z velikimi farmacevtskimi podjetji, sodelovanje pa je bilo vedno usmerjeno v podporo pri povezovanju vseh, začenši z najšibkejšim – bolnikom.

Letos druga generacija programa

»Lani smo rednim dogodkom na področju digitalnega zdravja prvič dodali stalni program podpore za podjetja DIH.HealthDay.si, v okviru katerega smo izbrali prvo generacijo petih inovativnih zdravstvenih rešitev, ki ga letos nadaljujemo. Organizirali bomo dogodke HealthDay.si, med njimi delavnice s poglobljenimi vsebinami ter letno konferenco, izbranim podjetjem pa bomo ponudili še mentorstvo, svetovanje in zastopništvo v dialogu z vsemi, ki so del zdravstvenega sistema,« pove Mojca Cvirn, vodja programa zdravja v Tehnološkem parku Ljubljana. V naslednjih dneh bo znano, katerih pet podjetij bo izmed okoli 25 prijavljenih predstavljalo drugo generacijo programa, ki bo letos nadgrajen s poudarkom na regulativi.

»Z izbranimi podjetji bomo pripravili individualni načrt dela in jim pomagali s kontakti, povabili in organizacijo sestankov,« doda Cvirnova in poudari, da se podjetjem s poslovnimi povezavami hkrati odpirajo številne druge možnosti in se s svojimi inovativnimi rešitvami lahko prebijejo tudi v tujino. »Naš skupni, sicer zelo ambiciozen cilj je, da bi se do konca letošnjega leta v naš javni zdravstveni sistem, na plačilni seznam zavarovalnic, integriralo pet inovacij. Prepričani smo, da je možnosti za vključitev digitalnih orodij v naprednejše metode zdravljenja ogromno, naše poslanstvo pa je seznaniti udeležene v slovenskem zdravstvenem sistemu s trendi razvoja na našem trgu in jih spodbuditi k iskanju boljših in varnejših rešitev.«

Na seznamu zavoda dve rešitvi

Digitalne rešitve, ki so uvrščene na seznam plačljivih storitev pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije kot samostojna storitev, lahko preštejemo na prste. Trenutno pri HealthDay.si opažajo le dve – Telekap in Quantim. Storitev Telekap, ki jo je razvila Nevrološka klinika v Ljubljani pod vodstvom dr. Bojane Žvan, omogoča oddaljen hitri pregled bolnikov s sumom na možgansko kap brez nevarnega prevažanja in ustrezno zdravljenje s trombolizo v matični bolnišnici. Quantim pa ponuja računalniško analizo slik magnetne resonance slik pri bolnikih z multiplo sklerozo. Okoli tisoč bolnikom in njihovim zdravnikom omogoča natančnejše spremljanje razvoja bolezni, s tem pa boljše možnosti za upočasnitev napredovanja. Rešitev je razvil dr. Žiga Špiclin s Fakultete za elektrotehniko, prav tako v sodelovanju z Nevrološko kliniko v Ljubljani.