Težko je razumeti, kaj se te dni plete po glavah vodilnih pri Cedeviti Olimpiji. Potem ko so v torek sporazumno prekinili sodelovanje z Ryanom Boatrightom, do danes zanj (še) niso pripeljali ustrezne zamenjave. Medtem ko odhod 27-letnega Američana ni presenetljiv, saj vso sezono ni kazal pravega odnosa, je presenetljivo to, da Ljubljančani za tretjega strelca moštva v ligi ABA niso imeli nemudoma ogledanega nekoga, ki bi zapolnil njegovo mesto. To bi bilo glede na napovedi o ambicioznem projektu in visokih ciljih pričakovati, še posebno v trenutku, ko je uvrstitev med prva štiri moštva v jadranskem tekmovanju pod velikim vprašajem. Glavni konkurent Mornar je denimo v preteklem tednu pripeljal dva Američana, branilca Isaiaha Whiteheada in center Daria Hunta, in s tem jasno nakazal, kaj si želi. Vodstvo ljubljanskega kluba se je igralo z ognjem in se na koncu močno opeklo, saj je Olimpija po novi katastrofalni predstavi proti Primorski doživela že četrti zaporedni poraz, ki bi lahko na koncu odnesel uvrstitev v končnico.

»Smo blizu dogovora z novim organizatorjem igre, ki bi lahko bil na voljo že do tekme s FMP. Vedel sem, da je odločitev glede Boatrighta tvegana. Sklenil sem jo z upanjem, da bo imela pozitiven učinek na moštvo. Da bodo preostali igralci videli, da verjamemo vanje. Včasih želiš najbolje, a se stvari obrnejo v drugo smer,« je na to temo dejal trener Olimpije Slaven Rimac. Hrvaški strateg je po porazu deloval povsem potrto in znova priznal, da enostavno ne more priti do živega igralcem. Čeprav se bo sezona prevesila že v drugi del, je igra Olimpije še naprej brez repa in glave, ne ve se, kdo je vodja, igralci so anemični in brez prave energije ter želje po zmagi. Rimac je v letošnji sezoni porabil že vse kredite in vse bolj jasno je, da zmaji potrebujejo močnejšo šokterapijo, kot je bil odhod Boatrighta.

Katastrofalna igra Olimpije pa ni zasenčila dobrega dela, ki ga pri Primorski opravlja trener Andrej Žakelj. Potem ko je koprski klub izgubil pet nosilcev in glavnega trenerja, se je zaradi trdno postavljenih temeljev v igri hitro sestavil in znova navdušuje ter kandidira celo za končnico. »Ne glede na dogodke v klubu fantje niso sklonili glave, temveč trdo prijeli za delo. Vesel sem tako zanje kot za klub. Lestvice ne gledamo, temveč gremo tekmo po tekmo. Vedeti morate, da so rezervni igralci nenadoma dobili vloge nosilcev, da smo priključili nekaj mladincev in dva novinca. Potrebovali bomo še čas, da se uigramo, a za zdaj kaže dobro,« je zadovoljen Andrej Žakelj.

Krka je imela proti Megi prvo zaključno žogico, da si zagotovi obstanek v ligi ABA, a je na preizkusu hudo pogrnila. Novomeščani so sicer v Beogradu zaigrali brez obeh organizatorjev igre Genna Cosyja (vnet živec v rami) in Paola Marinellija (poškodba mišice na nogi), kar se jim je močno poznalo pri igri. Za nameček pa si je v zgolj dobrih 12 minutah igre pet osebnih napak nabral še Marvin Jones. »Zagotovo tako visok poraz boli, a smo bili zaradi odsotnosti Coseyja in Marinellija močno omejeni. Če temu dodamo še hitrih pet osebnih napak Jonesa, je jasno, da smo težko računali na zmago. Po drugi strani pa moram izpostaviti dobro igro Mege, ki je povsem drugačna ekipa kot na začetku sezone,« je svoje videnje dogodkov podal trener Krke Vladimir Anzulović, ki bo imel z igralci novo zaključno žogico za obstanek v jadranskem tekmovanju v soboto proti Ciboni.

Liga ABA, drugi izidi 17. kroga: Mornar – FMP, Cibona – Budućnost 78:87 (25:27, 45:44, 64:68, Bundović 18, Rebec 0; Cobbs 24), Partizan – Zadar 87:60 (12:13, 43:26, 61:44, McAdoo in Jaramaz po 13; Fundić 19), jutri ob 17. uri: Igokea – Crvena zvezda.