Pred preiskovalno komisijo v zadevi Kangler še nekdanji poslanec Moge

Ljubljana, 22. januarja - Parlamentarna preiskovalna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Kangler je v nadaljevanju zasliševanja prič izprašala nekdanjega mariborskega poslanca LDS Rudolfa Mogeta. Ta je, kot že v nekaterih sodnih postopkih, vzel v bran nekdanjega poslanskega kolega, s katerim sta bila nekoč člana komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Kot je dejal, so ga marsikdaj spraševali, zakaj tako zagovarja Kanglerja. "Ne zagovarjam ga, pač pa zagovarjam človeka, ki ima svetlo in temno plat, kot jo imamo vsi v svojem življenju. Jaz ga poznam kot poslanca in morem reči, da je delal dobro, bil je produktiven in je imel dobre ideje. Poznam ga pa tudi kot župana, ko se je začelo nad njega vse zgrinjati," je dejal Moge.

Na vprašanje predsednika parlamentarne preiskovalne komisije Žana Mahniča, kdo naj bi stal za zlorabo sodnih organov proti Kanglerju, je odvrnil, da ne ve, bi pa, če bi vedel, to povedal. S tem se ni nikoli ukvarjal, po odhodu iz politike pa še posebej ne, je dejal.

Potem ko se je Kangler iz državne politike preselil v lokalno in zagrizel v županski položaj, je bil po mnenju Mogeta očitno dovolj dober, da je bil še enkrat izvoljen. "Čeprav je bil avtokrat in je rinil z glavo skozi zid, kjer jaz kot politik nikoli ne bi, je vse postavil na kocko in si politični ugled zapravil z radarji, ki so ga stali položaja. Po drugi strani pa je bil on tisti župan, ki je poskrbel za številne projekte v mestu," je razlagal Moge.

O sodniku Janezu Žirovniku, ki je bil podpisan pod odločbe sodišča o prisluhih Kanglerju, pred tem pa je bil uslužbenec Sove, s katerim je bil Kangler kot član parlamentarne komisije, ki je preverjala njeno delo, večkrat v konfliktu, je dejal, da je bil po njegovi oceni dober pravnik. A bi se moral izločiti iz odločanja, ne le zaradi sebe in svoje integritete, pač pa bi moral pomisliti na posledice, saj je s svojim ravnanjem v zgodbo vpletel celotno Sovo.

Žirovnik je glede na opravljen doktorat in izkušnje po njegovem verjetno pameten in dober pravnik, a vsak v življenju napravi kakšno napako. "Mislim, da se tudi on danes, ko analizira vse te stvari, zaveda, da bi bilo njegovo življenje veliko bolj prijetno in brez stresov ter bi naredil manj škode državi, če bi se takrat izločil. Ker pa se ni, je to njegova osebna odločitev in ker je bila zadeva pozneje razveljavljena, bo ta madež nosil vse življenje," je dejal Moge.

Na vprašanje Mahniča, ali zaradi dejstva, da je bila na čelu notranjega ministrstva v tem času predsednica LDS Katarina Kresal, dopušča, da je šlo za politični obračun, je dejal, da tega ne ve in ne bi mogel reči. Bil je sicer dolgoletni član in celo podpredsednik te stranke, v katero je vložil veliko dela, a je pozneje uvidel, da je nekateri ne peljejo k vrednotam, ki jih sam zagovarja.

V nadaljevanju seje je parlamentarna preiskovalna komisija zaslišala še nekdanjo Kanglerjevo sodelavko na mariborski občini Moniko Kirbiš Rojs, a je na njeno zahtevo v času njenega pričanja sejo zaprlo za javnost.