Na prvem sestanku po izvolitvi Pivčeve so se s poslansko skupino pogovorili o dogajanju v DZ in stališčih DeSUS, ki o nekaterih aktualnih vprašanjih ostajajo nespremenjena. Dogovorili so se, da se bodo na rednih srečanjih seznanjali z aktualnimi vsebinami tako s področja DZ kot vlade in ministrstev, ki jih imajo v kvoti.

A Pivčeva za zdaj nima zagotovila, da bo poslanska skupina v prihodnje zagotavljala vseh pet glasov za koalicijske predloge. Polnar je namreč že doslej večkrat glasoval drugače, med drugim glede zakona o izvrševanju proračunov in pri glasovanju o ministrici Angeliki Mlinar.

Danes je po srečanju, na katerem se po njegovih navedbah ni nič spremenilo, pojasnil, da ostaja eden od petih poslancev DeSUS, ki skupaj nadaljujejo delo. A zagotavlja, da bo še naprej glasoval po svoji vesti. "Če je kdo pričakoval, da bom z izvolitvijo nove predsednice stranke spremenil svojo držo, mu moram jasno povedati, da se je zmotil," je dodal.

S Polnarjem se bo poskušala še pogovoriti

Pivčeva priznava, da nima vzvoda za to, da bi pritiskala in zahtevala določeno glasovanje od poslanca. Sprejema stališče, da imajo poslanci tudi znotraj poslanske skupine svoja stališča, saj jim to omogočajo tudi vsi pravni akti. A za ključna vprašanja je po njenem mnenju treba zagotavljati stabilnost, "ne moremo se pri vsakem vprašanju pogajati za en glas". S Polnarjem se bo poskušala še pogovoriti.

Polnar je sicer glede pogovora z novo predsednico dejal, da se je v predkongresnem obdobju izkazala predvsem "z vezanjem otrobov in kvašenjem neslanosti". Danes vsebinskega pogovora po njegovih navedbah niso imeli, to še pričakuje.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je današnji sestanek označil za konstruktiven. Kot je dejal, gredo na novo skupno pot, ki jo morajo skupaj graditi in poskušati biti čim bolj enotni.

S Polnarjem se bo treba po njegovem mnenju precej pogovarjati, a tudi to ni zagotovilo, da bo zagotavljal podporo vsem rešitvam. Večkrat mu je že povedal, da imajo koalicijski sporazum, a Polnarja ni preprosto prepričati, je spomnil Jurša.

O imenih za novega obrambnega ministra še ne govorijo

Sicer pa Pivčeva in Jurša danes še nista želela govoriti o imenih za novega obrambnega ministra. Počakati želijo na pogovor med premierjem Marjanom Šarcem in Karlom Erjavcem, ki je po porazu na kongresu napovedal odstop s funkcije ministra.

Pivčeva napoveduje, da si bodo prizadevali za kandidata, ki bo s političnega in strokovnega vidika čim bolj primeren za širši krog odločevalcev. "Vemo, da bo dobiti zadostno število rok spet še ena težava vladne koalicije," je dejala. Osebno tudi še nima nabora, čeprav sliši različne predloge. Ko bodo imeli nabor vsaj treh kandidatov, o katerih bodo enotni tako na organih stranke kot s poslansko skupino, bodo to že lažje povedali, je dodala.

Jurša si želi, da bi bil kandidat za novega ministra iz DeSUS ali pa vsaj nekdo, ki je imel v preteklosti pozitiven odnos do stranke.

Sicer pa je Polnar danes povedal, da tudi potencialni kandidat za novega obrambnega ministra nima vnaprej zagotovljene njegove podpore. Kot ocenjuje, je to edina normalna drža.

Med drugim je še spomnil, da nacionalno politiko vodi stranka, ki ima 13 sedežev v DZ. Če bi se izkazalo, da bi lahko bolj čvrsto parlamentarno večino zagotovila SDS, bi to podprl, je ponovil. A je obenem opozoril, da bi želel najprej tudi vedeti, kdo je predlagani mandatar.

V pogovore o morebitnih novih koalicijah ni bil vključen, je zatrdil Polnar, prav tako ni bil povabljen v kakšno drugo stranko. Dejal je tudi, da nikoli ne bi sprejel povabila v SDS oz. trenutno v nobeno drugo stranko.