Karl Erjavec je bil po presenetljivem razpletu 11. kongresa DeSUS redkobeseden. V krajšem poslovilnem govoru pred delegati stranke, ki jo je vodil od leta 2005, se je zahvalil za lepih 15 let. »To je dolga doba, biti predsednik stranke predstavlja veliko odgovornost, veliko bremen in potrebnih je veliko odrekanj. Ni mi žal prehojene poti, funkcijo sem opravljal s srcem, z vso energijo in znanjem, ki sem ga premogel. Odločitev kongresa spoštujem, ostajam član stranke, odstopam pa kot minister za obrambo,« so bile zadnje besede Karla Erjavca, preden se je zatekel v politični pokoj. Ob predhodnem odhodu s kongresa pa je komentiral le: »To je demokracija.«

Dan kasneje je za Slovensko tiskovno agencijo v zadnji politični izjavi pojasnil, da se ne umika le iz politike, ampak tudi iz javnega življenja. Po bolečem porazu na kongresu DeSUS ne vidi več ne razlogov ne potreb, da bi še naprej ostal minister za obrambo oziroma član vlade. Erjavec je pojasnil, da se bo v prihodnjih dneh sestal s predsednikom vlade Marjanom Šarcem in se dogovoril za datum odstopa, ker si ne želi, da bi s tem dejanjem povzročal manjšinski vladi nepotrebne nevšečnosti.

Urediti odnos s poslansko skupino

Da je premier pozorno spremljal dogajanje na 12 ur trajajočem kongresu DeSUS, priča hitra čestitka novoizvoljeni predsednici DeSUS Aleksandri Pivec na družbenih omrežjih. »Iskrene čestitke za prepričljivo zmago,« je zapisal Šarec, poleg tega pa ji je zaželel uspešno delo in tvorno sodelovanje.

Nova predsednica stranke je v prvem odzivu pozvala člane DeSUS k umiritvi strasti in poenotenju stranke. »Zgodil se je prelomen dan za DeSUS in vso slovensko politiko, kajti vodenje države prevzema nova generacija politikov, ki bo z drugačnimi pogledi in izkušnjami skušala najti odgovore na največje izzive sedanje in prihodnje generacije,« je dejala Pivčeva. Tako kot ob predstavitvi programa dela kot ob zahvalnih nagovorih je poudarila, da bo večino svojega časa na čelu DeSUS posvečala vprašanjem starejših, ker da demografski trendi v Sloveniji niso dobri. Aleksandra Pivec je v prvih izjavah posvetila veliko pozornosti tudi poslanski skupini, ki se je v predkongresni tekmi razklala na dvoje. Poslanca Ivan Hršak in Franc Jurša sta namreč podprla Karla Erjavca, Branko Simonovič in Jurij Lep pa Aleksandro Pivec, medtem ko se Robert Polnar ni udeležil kongresa. Nova predsednica je napovedala srečanje s poslansko skupino, pri čemer si želi tvornega sodelovanja, kajti po zmagi nekoga se, kot je dejala, zadeve drugače premislijo.

Tomaž Gantar se vrača v politiko

Čeprav so bile na kongresu DeSUS vse oči uprte v boj za predsedniški sedež, so delegati stranke dodobra premešali tudi imena na nižjih funkcijah. Med sedmimi kandidati za podpredsednika stranke (izbirajo tri) je največ glasov podpore dobila Anita Manfreda, direktorica občinske uprave v občini Brda, nato dosedanja podpredsednica stranke Jelka Kolmanič iz Maribora, tretji podpredsednik DeSUS pa je postal nekdanji župan občine Lendava Anton Balažek. Za ta položaj sta se denimo potegovala tudi Ljubljančana Saša Geržina in Primož Heinz, a nista bila uspešna, kar pomeni, da večino vodstvenega kadra stranke DeSUS predstavljajo ljudje z vzhoda države. Na volitvah v izvršilni odbor stranke so največ zaupanja poželi kritiki Karla Erjavca, kakršna sta denimo bila Brigita Čokl, in Tomaž Gantar, ki se na tak način vrača v slovensko politiko, potem ko je napovedal umik po sporu z Erjavcem.

Kako do novega obrambnega ministra?

Po spremembi v stranki DeSUS bo pred manjšinsko vlado v prihodnjih dneh nekaj zahtevnih opravil. Prvo bo iskanje novega ministra za obrambo. Ker se bo Marjan Šarec prihodnji teden udeležil svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, bo proces urejanja razmerij v vladajoči koaliciji na začetku potekal počasi, a kot je mogoče razumeti neuradne informacije, so v vladnih krogih že začeli sestavljati širši nabor potencialnih kandidatov za obrambnega ministra.

Kot je ocenil vodja poslanske skupine SD Matjaž Han za STA, bo to prva preizkušnja za Alenko Pivec in še bolj za predsednika vlade, ker da bo novega ministra absolutno težko spraviti skozi parlament. Koalicija je lahko doslej računala na 43 poslanskih glasov, ob tihi podpori ene izmed opozicijskih strank (Levice ali SNS) je manjšinska vlada lahko računala na več kot 46 glasov, z manjšincema pa je bila ta podpora še udobnejša. Ena izmed prvih nalog Aleksandre Pivec bo preveriti, kaj namerava storiti poslanec DeSUS Robert Polnar, ki se je izkazal za nezanesljivega podpornika manjšinske vlade. Zastavlja se namreč vprašanje, ali bo podprl imenovanje novega obrambnega ministra.

Preberite še komentar: Zadnje dejanje Karla Erjavca