V drugi polovici prejšnjega stoletja sta tudi k nam prišli frazi, da je nekdo »neroden kot slon« in da se nekdo »vede kot slon v trgovini s porcelanom«. Slovenski frazeološki slovar nastanek fraz povezuje z velikostjo slona in njegovo zmožnostjo hitrega gibanja, kar, še posebej v zaprtih prostorih, lahko ustvari vtis nerodnosti. Na spletu je medtem zaokrožil video, ki ta vtis postavlja na laž, frazi pa razkrinka kot najbolj grda, lažna, morda že celo sovražna stereotipa o slonih.

Na Šrilanki se je nedavno namreč pripetilo, da je divji slon vkorakal v hotel in se tam sprehajal po hodnikih. Čeprav se tudi to sliši kot nastavek za šalo, veliko razlogov za smeh ni bilo. Tudi za solze ne. Kot razkriva posnetek, ki ga je zajel eden od navzočih, se je slon po hotelu sprehajal precej bolj mirno in elegantno od marsikaterega gosta. Povsem brez incidenta sicer ni šlo. Slon se je v nekem hipu zagledal v eno od luči in se pričel z njo nekoliko igrati. Ta je sicer končala na tleh, a jo je slon proti tem spustil s takšno tenkočutnostjo, da se ji, kot kaže, ni zgodilo nič.

Frazo »neroden kot slon« bi zato veljalo spremeniti v »prefinjen kot slon«, medtem ko bi frazo »kot slon v trgovini (s porcelanom)« morali odslej uporabljati v primerih, ko nekdo hodi po trgovini, si mirno ogleduje izdelke, a jih nato ne vrne na svoje mesto.