»Kdaj bom odstopil, še ne vem, ampak bo to zelo hitro,« je napovedal Erjavec, ki je stranko vodil 15 let. Kot je še dejal, ostaja član DeSUS.

Predsednik vlade in LMŠ Marjan Šarec je novi predsednici DeSUS že izrekel »iskrene čestitke za prepričljivo zmago«. Na twitterju ji je zaželel uspešno delo v stranki, predvsem pa tvornega sodelovanja v koaliciji. »Zahvaljujem se tudi dosedanjemu predsedniku Karlu Erjavcu za delo, ki ga je opravil,« je dodal.

Predstavitev kandidatur je potekala v mirnem ozračju brez zbadanja kandidatov. Ključna izzivalka Karla Erjavca je v predstavitvi večkrat poudarila, da je njena kandidatura iskrena: »Nisem sovražnik stranke – kandidiram, ker v stranko verjamem.«

Po njenem prepričanju predstavlja kongres DeSUS prelomen dogodek za stranko in ves politični prostor. V govoru ni obračunavala z Erjavcem, samo kandidaturo pa je utemeljila, da ima poštene namene, iskrena da je v ponuditi alternative z novo vizijo in načinom vodenja stranke.

»Spremembe na vrhu z novo ekipo in svežimi idejami so nujne. Verjamem v stranko in njen potencial, s skupnimi močmi lahko postanemo še pomembnejši, a treba bo spremeniti smer. Stranko ste zgradili, zdaj je čas, da jo skupaj spreminjajmo,« je poudarila Aleksandra Pivec v nagovoru delegatom.

Pivčeva je dejala, da bo v primeru izvolitve jeseni organizirala programski kongres DeSUS, da bi stranko pripravili na nove družbene in globalne realnosti. V njenem programu je na prvem mestu izboljšanje položaja upokojencev. Minimalne pokojnine je treba dvigniti na prag revščine, dvigniti kmečke pokojnine, urediti dvojni status upokojencev in nujno graditi domove za starejše. Zavzela se je za dinamiko izgradnje petih domov za starejše na leto.

Pivčeva je poudarila tudi pomen dela na podeželju, ureditev položaja ostarelih kmetovalcev, prizadevala si bo za okrepitev medgeneracijskih vezi, ali pa vpeljati seniorsko olajšavo.

Napovedala je oblikovanje kadrovskih jeder, kjer se ne bi posvečali le ekonomskih vprašanjem, ampak k oblikovanju politik in ukrepov za izboljševanje položaja ljudi. »Demografski izzivi, družbena pravičnost, razvoj gospodarstva, skrb za okolje, enakomerni regionalni razvoj in podeželja,« so osnovne točke programa Aleksandre Pivec.

Kdo je boljši od teflonskega Karla!

Karl Erjavec je spomnil delegate stranke, da je ob prevzemu stranke leta 2005 obljubil dva cilja: da ne bodo nikoli trepetali, ali bodo ostali pred parlamentarnim pragom, pa tudi, da ne bodo nikoli najmanjša parlamentarna stranka. DeSUS je ne le presegla to, postala je ključen politični faktor, je poudaril Erjavec, padce na zadnjih treh volitvah (parlamentarne, lokalne, evropske) pa je pripisal običajnemu valovanju, ki ga doživi vsaka politična stranka.

V opisu delovanja zadnjih 15 let je Erjavec dejal, da je bila stranka DeSUS vedno motnja, zato toliko napadov nanjo in nanj kot predsednika stranke. Zavrnil je očitke, da v tem obdobju ni nič naredil, kdor pa meni, da lahko koalicijsko pogodbo vsakič izpolnijo 100 odstotno, se ne spozna na politiko.

Če je Aleksandra Pivec poudarjala svežino, ki da jo potrebuje stranka, je Erjavec priznal, da je že v letih, ko razmišlja, komu bi bilo primerno prepustiti vodenje stranke. Dileme, kdo bo sposoben voditi stranko na način, da bi ohranila parlamentarni status in kdo se bo sposoben boriti s političnimi nasprotniki, so še kako aktualne, je navrgel Erjavec. »Kdo lahko prenaša toliko pritiskov, kot jih jaz že več kot 10 let? Zato je naziv, ki se me drži, da sem teflonski Karl, še kako pravilen,« je dejal Erjavec in namignil, da Aleksandra Pivec še ni zrela na pritiske, ki bi jim bila podvržena, če bi slučajno zmagala.

Borut Stražišar z malo možnostmi

Stražišar je v predstavitvi zagovarjal koncept dolgožive družbe. Gre za kompleksen koncept, ki bi ga po njegovem mnenju morali v DeSUS veliko bolje premisliti in nato zagovarjati in izpolnjevati. Predvsem pa, kot je poudaril, bo treba veliko več delati na utrjevanju blagovne znamke DeSUS. Konsolidirajmo stranko, ne perimo umazanega perila v javnosti, postavimo prioritete in nato napredujmo.

Erjavec si je prislužil žvižge

Erjavec se je že v poročilu o delu stranke obregnil ob delo nasprotnikov in protikandidatke, kar je iz dvorane sprožilo medklice, da to ni korektno. Žvižge si je prislužil s kritiko Pivčeve, ki da ni sodelovala pri delu stranke. V luči očitkov glede slabšega rezultata DeSUS na zadnjih parlamentarnih volitvah pa ni pozabil niti na koalicijske SMC in SAB: »Kaj SMC pomaga 10 poslancev, če jih ankete ne zaznavajo. Kaj pomaga Alenki Bratušek pet poslancev, če je na lokalnih volitvah dobila šest mandatov, stranka DeSUS pa 147 in dva župana.«

Jasnejše opredelitve nalog

Delegati so danes sprejeli tudi spremembe in dopolnitve statuta stranke, s katerimi so med drugim jasneje opredelili naloge podpredsednikov ter zagotovili večjo prisotnost najvišjih predstavnikov stranke na terenu in več rednega stika s članstvom.

Kot so določili, podpredsedniki pomagajo predsedniku stranke pri vodenju, izvrševanju programa, udejanjanju sklepov in stališč kongresa, sveta in izvršnega odbora stranke. Podpredsedniki o svojem delu poročajo svetu in izvršnemu odboru stranke ter se v dogovoru z generalnim sekretarjem in predsednikom stranke udeležujejo dogodkov teritorialnih organizacij, so še določili.

Večje pristojnosti generalnega sekretarja

Za učinkovit vertikalni pretok informacij do pokrajinskih organizacij z namenom informiranja članstva stranke so določili tudi večje pristojnosti generalnega sekretarja. Med drugim bo lahko sklical kolegij predsednikov pokrajinskih organizacij.

Med stalna delovna telesa so na novo uvrstili odbor za okolje in komisijo za lokalno samoupravo. S statutom so razširili tudi vsebino izjave, ki jo je dolžan podpisati kandidat za javno funkcijo, in sicer tako, da se dodatno zaveže tudi k lojalnosti do stranke.

Po podatkih verifikacijske komisije je bilo na kongresu prisotnih 231 delegatov z volilno pravico.