»Nesreča se je zgodila pri sestopu na Mlinarjevem sedlu proti Zgornji Ravni,« je petkovo poznopopoldansko tragedijo na območju Jezerskega opisal Bojan Kos iz PU Kranj. Gre za zahtevno zavarovano planinsko pot, ki je trenutno pod snegom in po kateri se z alpinistično opremo spušča s kombinacijo plezanja in hoje, je dodal. »Pri prečenju je s te zelo strme poti alpinist padel čez visoko prepadno steno in na zbitem zasneženem melišču mrtev obležal pod njo. Bil je ustrezno opremljen. Okoliščine kažejo, da gre za nesrečo. Prenos pokojnika z gore so izvedli reševalci GRS Jezersko, nepoškodovanega soplezalca pa so gorski reševalci peš pospremili v dolino,« je še sporočil Kos.

Nezgoda kljub bogatim izkušnjam

Kot so potrdili gorski reševalci, gre za zelo izkušenega in znanega alpinista Gregorja Lačna. »Vse kaže, da je bil zanj usoden nesrečen splet okoliščin,« je poudaril Primož Šenk iz društva GRS Jezersko in dodal, da v takšnih primerih včasih niti popolna oprema niti bogate izkušnje ne morejo preprečiti nezgod. Prav izkušenj pa mnogim sodobnim planincem po njegovih opažanjih ob zimskih vzponih močno primanjkuje. »Razmere v gorah se v teh dneh spreminjajo, zato jih je ob načrtovanju podviga v gore treba ves čas budno spremljati. Nikakor niso ustrezno orodje za to družbena omrežja, saj uporabniki na njih pogosto objavljajo starejše fotografije, ki pa ne kažejo aktualnih razmer,« je opozoril.

Zimski obiski gora vselej zahtevajo ustrezno zimsko opremo, kot so čelada, dereze, cepin in ustrezna oblačila in obutev, je poudaril Šenk. »Ko smo na terenu, pa uporabimo svoje izkušnje in sproti ocenjujemo, ali je nadaljevanje ture še varno ali pa se je bolje obrniti in sestopiti. Takšne odločitve lahko sprejemamo le, če imamo z zimskimi vzponi leta in leta izkušenj, nikakor pa ne, če smo šli pozimi v hribe le dvakrat ali trikrat. Manj izkušenim svetujem, naj se pozimi v gore podajo v družbi tistih, ki imajo tovrstnih izkušenj več,« je dejal.

V hribe po službi?

Nezanemarljiv je po Šenkovih besedah poleg razmer tudi čas odhoda na turo, sploh pozimi, ko je dan krajši in hribolazce lahko hitro preseneti tema. »Zadnja leta opažam, da ljudje hodijo v hribe v popoldanskem času, ko končajo službo. V takšnih primerih morajo biti dobro pripravljeni in opremljeni, da lahko noč preživijo v hribih. Sicer pa gorski reševalci opozarjamo na pomembno dobro navado, da se gre v hribe zgodaj zjutraj. Če se popoldne bojimo, da nas bo prehitela tema, hitimo, medtem pa delamo napake, ki so lahko tudi usodne,« je opozoril. Ob tem je poudaril, da je razmeram in izkušnjam treba prilagoditi tudi zimske planinske ali alpinistične cilje.

V PU Kranj so poudarili, da je bil začetek letošnjega leta v gorah zelo tragičen. »Da je nevarno višje in tudi nižje v hribih, kaže tudi večje število nesreč. Zato znova opozarjamo na veliko previdnost. Največ nesreč se zgodi pri sestopu, v snegu so najbolj nevarna prečenja pobočij, najpogostejša razloga pa sta zdrs in padec,« je navedel Kos. Dodal je, da se oboje v trenutnih razmerah lahko zgodi zelo hitro, dovolj pa je en napačen gib ali en moteč dejavnik, na primer pozornost, usmerjena k telefonskemu zaslonu. »Planinci, upoštevajte vremensko napoved in se na turo dobro pripravite. Hodite vsaj v dvoje, ustrezno opremljeni in ne precenjujte svojih zmožnosti,« so še svetovali v PU Kranj.