Zadnjo januarsko soboto se je v Spodnji Idriji »spopadlo« 24 ekip iz slovenskih osnovnih šol in 16 iz srednjih šol na 31. državnem tekmovanju Mladina in gore, tradicionalni preizkušnji iz znanja, veščin in izkušenj z vseh področij in oblik planinskega delovanja. Tradicionalni dogodek, na katerem se pokaže kakovost procesa pripravljanja mladih na varnejši in samostojen obisk gora, letos je na njem sodelovalo več kot 130 tekmovalcev, so organizirali Planinska zveza Slovenije, mladinska komisija PZS, Zavod za šport RS Planica, Planinsko društvo Idrija in Osnovna šola Spodnja Idrija.

Osnovnošolci in srednješolci so najprej opravljali teste iz planinskega znanja, ki ga pridobivajo v planinskih krožkih in med udejstvovanjem v planinstvu, v finalu pa so v obliki kviza odgovarjali še na vprašanja o delu oskrbnikov planinskih koč, nevarnosti snežnih plazov, o zgodovini Idrije in prvih zapisih o naših gorah, znajti pa so se morali tudi v praktičnih nalogah iz prve pomoči in prikazati ustavljanje s cepinom.

Udeleženci so pokazali občudovanja vredno planinsko znanje. Pri osnovnošolcih so zmagale Litijanke Pepa hrib, drugi so bili Gorski kruhki iz Idrije, tretja pa OŠ Šmartno iz Litije. Med srednješolci so bile najboljše Nore na gore, drugi so bili Gorski mulci (oboji PD Idrija), tretje pa so bile Nanoške zmagovalke iz Podnanosa.

»Pridobljeno teoretično znanje je praktično zelo uporabno na turah, še posebej ko greš v gore sam,« je povedala Barbara Čibej iz zmagovalne ekipe Nore na gore, planinka že od začetka osnovne šole, ki želi postati tudi vodnica PZS.