Po mnenju SDS je pomembno, da ministrstvo za notranje zadeve in ministrstvo za zdravje redno spremljata, načrtujeta ter izvajata preventivne in učinkovite ukrepe za zaščito policistov in vseh, ki so pri opravljanju svojega dela z nezakonitimi migranti izpostavljeni možnostim okužbe.

Prav tako bi vlada morala z dodatnimi cepljenji, natančnimi navodili za njihovo varnost, ustrezno zaščitno opremo poskrbeti za policiste, ki se srečujejo z nezakonitimi migranti, so zapisali v zahtevi za sklic seje. Ob tem se sprašujejo tudi, kako je poskrbljeno za zdravstveno varnost zdravnikov in zdravstvenega osebja, ki pregleduje migrante.

V SDS zato predlagajo, da odbor sprejme sklepa, s katerim bi ministrstvoma za zdravje in notranje zadeve priporočili, da poskrbita za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni, ki jih ob nezakonitih vstopih v Slovenijo s seboj prinašajo migranti. Prav tako bi ministrstvoma priporočili, da redno poročata o sprejetih ukrepih za preprečitev širjenja nalezljivih bolezni ter njihovem izvajanju in učinkih.