Novinarji omenjenega romunskega dnevnika so pridobili na tisoče dokumentov in pričevanja zaposlenih o sistemskem podkupovanju, ki naj bi se dogajalo več let. Šlo naj bi za predpisovanje zdravila za krepitev spomina Bilobil.

Krka, tako Libertatea, naj bi z zdravniki podpisovala sponzorske pogodbe, jih nagrajevala po uspešnosti predpisovanja zdravila in jih pošiljala na kongrese in konference v tujino. Plačevali naj bi jih kot govorce na konferencah oz. okroglih mizah, tudi v turističnih krajih. Nekateri zdravniki so se ob tem že vnaprej zavezali, koliko škatlic zdravila bodo predpisali. V programu zvestobe za predpisovanje zdravila Bilobil, ki je v Sloveniji na voljo brez recepta, naj bi imeli 87 zdravnikov.

Libertatea je danes objavila nadaljevanje zgodbe. Tokrat piše tudi o podkupovanju za predpisovanje Krkinih zdravil za bolezni srca in ožilja. Omenjeni sta zdravili Lorista in Co-Prenessa. Zdravniki naj bi po poročanju časnika prejemali podkupnine v obliki sponzorskih sredstev za vsako predpisano škatlico zdravila.

Krka: Očitke bomo preiskali

Iz Krke so o dogajanju v Romuniji poslali pisno sporočilo. V njem so zapisali, da podjetje dejavnosti na vseh trgih izvaja v skladu z zakonodajo in mednarodnimi standardi. Zavrnili so, da bi šlo za sistemsko podkupovanje in nakazali, da gre za posamično delovanje romunske podružnice. Napovedali so celovito preiskavo očitkov. Če bodo odkrili, da je bilo res kaj narobe, bodo storilce ustrezno sankcionirali.

"Skupina Krka izvaja vse svoje dejavnosti na vseh trgih, kjer smo prisotni s svojimi farmacevtskimi izdelki, v skladu z zakonodajo, mednarodnimi standardi za farmacevtsko industrijo ter v skladu s sprejetimi internimi pravili kodeksa ravnanja, kodeksa promocije in pravili o preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju prevar. To pomeni, da so vsi zaposleni v Krki Romunija dolžni spoštovati sprejeta pravila ter so o njih redno izobraževani," so natančno zapisali v novomeškem farmacevtu.

"Vse družbe in predstavništva Krke so dolžne zagotoviti, da dejavnosti v vseh državah, kjer smo prisotni, potekajo v skladu s temi načeli, vsakršne prevare ali koruptivna ravnanja pa so strogo prepovedana. Sume neskladnih ravnanj bomo obravnavali celovito in v skladu z vzpostavljenimi pravili o preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju prevar. V primeru, da bodo v zvezi z delovanjem sodelavcev v Romuniji ugotovljene nepravilnosti, bo Krka ravnala odločno in z vsemi pravnimi sredstvi ter skladno z romunsko zakonodajo ustrezno sankcionirala morebitne storilce," so dodali.

O tem so sicer v torek najprej poročali v oddaji Svet na Kanalu A, danes pa o tem poročala tudi časnik Finance in RTV Slovenija.