V medijih so se ta teden pojavili članki o domnevnih nepravilnostih pri poslovanju Krkine odvisne družbe v Romuniji. Romunski časnik Libertatea je poročal, da naj bi zaposleni v tamkajšnji podružnici več let podkupovali zdravnike v zameno za predpisovanje njihovih zdravil, to so nato povzeli tudi slovenski mediji.

V Krki so očitke o sistemskem podkupovanju takoj zavrnili ter napovedali celovito preiskavo in ustrezno ukrepanje. Danes so prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili, da bo notranja preiskava predvidoma zaključena konec januarja, o njenih izsledkih bo nato posebna skupina, ki podrobno preverja delovanje odvisne družbe v Romuniji, poročala upravi, ta pa nadzornemu svetu. "V primeru ugotovljenih nepravilnosti, ki bi lahko materialno vplivale na Krkino poslovanje, bomo o njih javno poročali," so dodali.

Ponovili so, da skupina Krka izvaja vse svoje dejavnosti na vseh trgih, kjer je prisotna s svojimi farmacevtskimi izdelki, v skladu z zakonodajo, mednarodnimi standardi za farmacevtsko industrijo ter v skladu s sprejetimi internimi pravili kodeksa ravnanja, kodeksa promocije in pravili o preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju prevar. Vsi zaposleni v skupini Krka, s tem pa tudi v Krki Romunija, so sprejeta pravila dolžni spoštovati, so poudarili v Krki.

Krka naj bi po navedbah časnika Libertatea z zdravniki podpisovala sponzorske pogodbe, jih nagrajevala po uspešnosti predpisovanja določenih zdravil in jih pošiljala na kongrese in konference v tujino. Plačevali naj bi jih kot govorce na konferencah oz. okroglih mizah, tudi v turističnih krajih. Nekateri zdravniki so se ob tem že vnaprej zavezali, koliko škatlic zdravila bodo predpisali.