Ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik kitajske vlade Liu He bosta danes v Beli hiši podpisala prvi del sporazuma, ki prinaša vsaj začasno premirje v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko.

Skladno z dogovorom naj bi se po prvotnih napovedih znižale carine, Kitajska pa naj bi povečala nakupe ameriških kmetijskih in industrijskih izdelkov ter energije. Vendar pa sta ameriško trgovinsko in finančno ministrstvo v torkovi skupni izjavi poudarila, da znižanje carin ni del sporazuma. Po poročanju medijev naj bi prvi delni dogovor pokrival tudi določena vprašanja intelektualne lastnine, čeprav javnost doslej še ni imela vpogleda v dogovorjeno besedilo. Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je sporazum pred dnevi označil za "zgodovinskega" in poudaril, da so v njem tudi določila, ki bodo zagotovila njegovo izvajanje.

ZDA so pred letom in pol začele trgovinsko vojno proti Kitajski zaradi nepoštenih trgovinskih praks, kot so kraja intelektualne lastnine in državne subvencije kitajskim podjetjem. Obe strani sta od takrat medsebojno menjavo v vrednosti več sto milijard dolarjev letno v več fazah obremenili z visokimi carinami.

Merjenje moči med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma je močno vplivalo na njune odnose. Trgovina med Kitajsko in ZDA je lani glede na predlani upadla za 14,6 odstotka na 541,2 milijarde dolarjev. Kitajski izvoz v ZDA se je znižal za 12,5 odstotka, uvoz iz ZDA pa za 20,9 odstotka, so pokazali v torek objavljeni podatki Pekinga.

Trumpu sicer "zmaga" v trgovinski vojni s Kitajsko lahko pomembno pomaga v času pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Prav tako bi omilitev napetosti lahko spodbudila ameriško gospodarstvo, kar bi bila prav tako voda na mlin sedanjemu predsedniku.

Po drugi strani bi tudi v primeru znižanja carin številne tudi po delnem dogovoru ostale v veljavi, kar še naprej omejuje gospodarstvo ZDA. Ameriški predelovalni sektor se krči, močno so prizadeti tudi kmetje. Mnogi strokovnjaki opozarjajo še, da so ZDA s Trumpovimi dejanji izgubile svoj sloves zanesljive in zaupanja vredne trgovinske partnerice, Peking in Washington pa ob tem čakajo še pogajanja o številnih najbolj perečih vidikih trgovinskih odnosov.