Na Göteborg, drugo največje švedsko mesto z okoli 600.000 prebivalci, v katerem ima sedež tudi avtomobilski gigant Volvo, imajo lepe spomine tudi rokometaši Celja Pivovarne Laško. V ligi prvakov so med letoma 1993 in 2004 proti domačemu Redbergslidsu odigrali pet tekem in le enkrat izgubili. Novo poglavje v svoje spomine pa so danes v Göteborgu dodali tudi reprezentanti Slovenije, ki so v skupini F na tretji in sočasno zadnji tekmi v prvem delu EP tretjič zmagali. Po uspehih proti Poljski in Švedski je padla še Švica, Slovenci pa bodo drugi del v Malmöju začeli z dvema točkama. Skupina F se v nadaljevanju križa s skupinama D in E: iz D sta že napredovali Norveška in Portugalska, iz E za zdaj Islandija, drugi potnik med 12 najboljših (v igri sta Madžarska in Danska) pa bo znan jutri.

Kapetan ni dočakal debija

Pred obračunom s Švicarji se je selektor Ljubomir Vranješ odločil še za drugo od dveh dovoljenih igralskih rošad v prvem delu tekmovanja. Potem ko je Mario Šoštarič pred Švedsko zamenjal Gašperja Marguča, je bil danes prvič med 16 izbranci kapetan Vid Kavtičnik, tehnološki presežek pa je postal krožni napadalec Kristjan Horžen, ki na prvih dveh tekmah ni igral niti sekunde. A Kavtičnik na igrišču ni dočakal debija, saj je na ogrevanju začutil bolečino v mečni mišici. Pred dvobojem s Švico je bila poleg kakovosti, rejtinga, uspehov, zgodovine in še marsičesa na strani Slovenije tudi statistika: reprezentanci sta do danes odigrali osem medsebojnih tekem, na katerih je šestkrat zmagala Slovenija, enkrat Švica, ena se je končala z remijem. Za nameček so Švicarji v zgodovini svojih nastopov na prejšnjih treh EP na 12 tekmah zmagali zgolj enkrat (v Sloveniji 2004 proti Ukrajini v Velenju s 25:22), dvakrat remizirali in kar devetkrat izgubili.

Slovenija bi lahko v dvorani Scandinavium proti Švici izgubila tudi s sedmimi goli razlike, a bi še vedno v drugi del napredovala z dvema točkama. V prvi četrtini se je mučila s Švicarji – vodstvo z le 6:5 in kar šest tehničnih napak). Ekipa selektorja Michaela Suterja, nekdanjega reprezentanta in direktorja akademije za mlade igralce v Schaffhausnu (poročen je z Indonezijko Santi, nekdanjo olimpijko v badmintonu), je vztrajala pri svoji standardni igri sedem na šest, torej s sedmimi igralci v napadu in brez vratarja, a je pri tem tudi precej grešila. Slovenci so to spretno kaznovali ali s hitrimi (pol)protinapadi ali s kopico golov iz svoje obrambe na prazna švicarska vrata ter si že v prvem polčasu trikrat priigrali kar sedem golov prednosti.

Vratar Ferlin spet blestel

Selektor Vranješ je veliko menjaval in je dal priložnost kar 13 igralcem od skupno 16 (brez igre so ostali Bombač ter poškodovana Cingesar in Kavtičnik), njegova ekipa – naredila je kar 14 tehničnih napak – pa je igrala le toliko, kolikor je bilo potrebno za zanesljivo zmago. V vratih je spet blestel Klemen Ferlin (13 obramb), ki je bil znova izbran za najboljšega igralca tekme, s skupno 36 obrambami na treh tekmah pa je trenutno prvi vratar EP. Pri Slovencih se je vseh enajst igralcev v polju vpisalo med strelce, pri tekmecih pa je glavnino bremena nase spet prevzel Andy Schmid, ki edini v reprezentanci ni debitant na velikih tekmovanjih. Že 36-letni član nemškega kluba Rhein Neckar, ki je Poljakom nasul kar 15 golov iz 20 strelov, jih je tokrat – to je bila že njegova 180. tekma za reprezentanco – prispeval le osem, a zanje porabil kar 15 strelov. Višjo zmago Slovenije je preprečil tudi vratar Nikola Portner, ki po sezoni zapušča Montpellier in odhaja v Chambery: v Franciji rojeni sin nekdanjega jugoslovanskega reprezentanta Zlatka Portnerja je v slabih 50 minutah zbral devet obramb.

Borut Mačkovšek, ki po letošnji sezoni odhaja iz Veszprema v Pick Szeged, je proti Švici igral dobrih 28 minut in iz štirih poskusov dosegel en gol. »Čeprav naša igra še zdaleč ni bila blesteča, smo Švicarjem pokazali, kdo je gospodar in glavni na igrišču. Pred tekmo nismo kalkulirali, za koliko golov bi še lahko izgubili, a se kljub temu uvrstili v drugi del prvenstva, ampak je bil naš cilj jasen – zmaga. Zlahka smo nadzorovali potek tekme in na koncu suvereno zmagali, čeprav je bila razlika le štiri gole. Selektor je dal tokrat priložnost za igro tudi tistim, ki so doslej igrali malo ali nič, zato smo nosilci igre lahko ohranili nekaj moči in svežine za nadaljevanje tekmovanja,« je dejal Borut Mačkovšek. Primorec je nato dodal: »Najpomembneje je, da smo z zmago potrdili prvo mesto in odhod v Malmö z dvema točkama. Zdaj nas čakata dva dneva počitka, da si spet napolnimo baterije, potem pa gremo v Malmöju seveda spet na polno.«

Zarabec prvi strelec Slovenije

Med vsemi 16 slovenskimi igralci je imel Miha Zarabec danes največjo minutažo (47 minut in 18 sekund), bil pa je tudi prvi strelec v Vranješevi četi s šestimi goli. »Proti Švici smo odigrali rutinsko in vseh šestdeset minut smo imeli vse pod nadzorom. Vseeno smo igrali malce v krču, a naša zmaga ni bila niti za trenutek ogrožena. Spet je bila ključ do uspeha obramba na čelu z odličnim Ferlinom,« je ocenil Miha Zarabec. Po treh zmagah v Göteborgu je na kratko ocenil tekmece in se ozrl proti Malmöju: »Igrali smo proti trem ekipam z različnim sistemom igre. Še najmanj so nam ustrezali Švicarji z igro sedem na šest, a smo bili tudi na to pripravljeni. Tri zmage so lepa popotnica za Malmö, kjer imamo zelo velike možnosti za odmeven dosežek.«

Evropsko prvenstvo, skupina F (Göteborg), 1. krog: Slovenija – Poljska 26:23 (13:11), Švedska – Švica 34:21 (20:13), 2. krog: Švica – Poljska 31:24 (14:12), Švedska – Slovenija 19:21 (9:10), 3. krog: Slovenija – Švica 29:25 (16:10), Švedska – Poljska 28:26 (14:13).