Šestinšestdesetletni Nijaz Čaušević - Medo je že leta strah in trepet domačinov v Kavranu. Morda bodo kmalu vendarle prišli do malce več miru, saj je moški po pisanju portala Glas Istre eden od osumljencev izsiljevanja, goljufij in ponarejanja uradnih dokumentov. Policija je njega in njegovega 22-letnega sina poslala v pripor, ker naj bi več Hrvatom in vsaj dvema Slovencema ponujala »pomoč« pri legalizaciji njihovih nepremičnin na območju Kavrana, v resnici pa sta jih ogoljufala za denar.

Grozila tudi s pestmi

Slovenskima oškodovancema sta se po podatkih puljske policije predstavila kot uradnika, ki lahko pomagata pri legalizaciji počitniških objektov. Štiriintridesetletniku sta predlani poslala ponarejeno odločbo sodišča o legalizaciji, za svoje »storitve« pa prejela več sto evrov. Denar sta konec lanskega leta zahtevala tudi od 58-letnega Slovenca, s plačilom pa bi svoj nezakonito postavljeni objekt rešil pred domnevno rušitvijo. Da bi ga prepričala, sta ponaredila tudi odločbo o odstranitvi objekta in drugo uradno dokumentacijo.

Oseminšestdesetletnemu Hrvatu sta oče in sin menda grozila tudi fizično in poskušala izsiliti plačilo neobstoječega dolga. Pri tem jima je na pomoč priskočila še 46-letnica, po poročanju hrvaških medijev gre za Čauševićevo zunajzakonsko partnerico, ki se bo branila s prostosti. Čaušević naj bi moškega tudi ogoljufal. Med bivanjem v tujini je namreč osumljeni pazil na njegovega psa. Lagal mu je, da je žival zbolela in potrebuje operacijo, zaradi česar mu je oškodovanec nakazal več tisoč kun.

Ena pištola za pasom, druga v avtu

»Če ste bili žrtev osebe, ki vam je pomagala pri legalizaciji objekta na območju Kavrana ali je poskušala z grožnjami s smrtjo, telesnimi poškodbami ali zasegom premoženja od vas izsiliti denar, nam javite,« puljski policisti nagovarjajo morebitne druge žrtve. Le tako bodo namreč lahko zadevo temeljito preiskali ter ustrezno ukrepali.

Lokalni prebivalci in slovenski dopustniki, ki imajo v Kavranu blizu Pulja svoje hiše, nad aretacijo 66-letnega Meda niso presenečeni. Moški namreč že od sredine 90. let prejšnjega stoletja, ko se je po vojni preselil na območje, zanje predstavlja strah in trepet. Pripovedujejo, da je bil vedno oborožen: eno pištolo je imel za pasom, drugo v avtu. Zaradi preventive, je rad rekel. Hrvaškemu novinarju so zaupali, da vsakomur, ki bi si mu drznil kaj očitati, zagrozi s smrtjo, obenem naj bi vdiral v počitniške hiše in kradel iz njih. Pri miru naj bi v slogu mafije po njihovih besedah pustil samo tiste, ki mu za varovanje svoje lastnine plačajo. tak