42-letni odvetnik Abela je prisegel pred predsednikom najmanjše države članice EU Georgeem Vello, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z malteško zakonodajo je novi vodja vladajoče stranke Abela avtomatično postal novi premier za preostanek mandata sedanje vlade, to je za dve leti in pol.

Pritisk na 45-letnega Muscata se je okrepil, potem ko je malteško tožilstvo proti poslovnežu Yorgenu Fenechu konec novembra lani vložilo obtožnico zaradi sostorilstva v primeru umora Caruana Galizie.

Malteški poslovnež je sicer dejal, da ga je nekdanji vodja premierjevega kabineta Keith Schembri ves čas obveščal o preiskavi. Obvestil ga je tudi o obeh aretacijah. Nekdanjega vodjo kabineta Muscata je sicer poslovnež že pred tem označil za glavnega načrtovalca umora novinarke. V zameno za dokaze je zahteval imuniteto, a mu je niso podelili.

Muscat je malteško vlado vodil od leta 2013. Malta je v tem času beležila visoko gospodarsko rast in nizko brezposelnost. Po drugi strani pa mu očitajo, da naj bi si zatiskal oči pred korupcijo.