Potem ko so črni petek, Božiček, dedek Mraz in drugi naredili svoj obhod in se je potrošniška mrzlica nekoliko polegla v pričakovanju izpiskov porabe kreditnih kartic, so snovalci tehnoloških naprav že na delu s sejanjem novih vizij in novih sanj za letošnji nakupovalni tek. Prav s tem namenom so se že tradicionalno zbrali v nemogoči oazi sredi ameriške puščave. Las Vegas je letos gostil že 52. sejem potrošniške elektronike CES. Ta je ponudil veliko, a od tega tudi mnogo že videnega, kar se zgolj reciklira in prikazuje od sejma do sejma. Ostal pa je zvest svoji tradiciji in postregel z zvrhano mero novih skoraj znanstvenofantastičnih izdelkov, ki pa jih prav tako verjetno še nekaj časa ne bomo videli v prodajalnah. Če sploh. Nekje vmes se najdejo tudi bolj praktični izdelki, ki bi jih kdo celo želel kupiti. Po lanskem škandalu, ki je sledil diskvalifikaciji spolne igračke na tekmovanju najinovativnejših izdelkov, so letos prvič uradno odprli vrata tudi tem.

Zračni taksiji in virtualni sogovorniki

Kako futurističen zna biti CES, je pokazalo podjetje Bell. To je predstavilo svoj električni in hibridni zračni taksi nexus 4ex, ki bi ga brez težav našli tudi v kakšnem filmu. Iz filmov so svojo zamisel črpali tudi pri podjetju Neon. Očitno so po ogledu filmov Ona in Iztrebljevalec 2049 prišli na okus za virtualne pogovorne partnerje (ne pa tudi asistente), ki naj bi bili nalašč podobni ljudem, čeprav ujeti na zaslonu. Stvar jim (za zdaj) ni povsem uspela. Na fotografijah so virtualni ljudje sicer videti prepričljivo, v akciji pa delujejo zelo robotsko in mrtvo. Ob tem je neprepričljiv tudi njihov govor. Neugodno za pogovorne partnerje.

Korak v pravo smer je medtem uspel Panasonicu. Ta je ponudil nov dizajn očal za navidezno resničnost (VR), ki je bolj podoben sončnim očalom. Doslej so bila VR-očala bolj podobna smučarskim. Zaradi tega niso zasedala zgolj več prostora in bila videti smešno, temveč so imela tudi nekaj odvečne teže. Panasonicova očala delujejo bolj minimalistično, a za to ne plačajo s slabšo kakovostjo slike. Ta je pravzaprav boljša. Za nameček gre tudi za prva VR-očala, ki podpirajo HDR.

Pregibni zasloni na računalnikih in vrtljivi na televizorjih

Igričarje zna zanimati tudi nova stvaritev Dellovega alienwara. Ta je vzel posrečen koncept tablične konzole, kakršen je Nintendov switch v prenosni obliki, in izdelal všečno prenosno napravo za igranje PC-iger. Naprava se (za zdaj) imenuje concept UFO in je v tem hipu zgolj koncept, a naj bi deloval prepričljivo, zato bi v prihodnje kaj podobnega lahko pričakovali tudi v praksi. Bo pa vprašanje, kolikšna bo dejansko moč takšne PC-konzole. Da je Nintendo z obliko switcha zadel v polno, priznava tudi slovita znamka igričarske opreme Razer. Ta je na sejmu predstavil igralni plošček kishi za androide in iphone. Kishi objame ležeči mobilnik z leve in desne strani ter se s telefonom poveže prek vhoda USB-C. To pomeni, da ne bo imel tečnega zamika med vnosom ukazov in odzivom, ki greni življenje uporabnikov igralnih ploščkov za mobilnike, ki so povezani prek bluetootha. Med trendi na področju računalništva je bilo zaznati tudi prenosnike oziroma tablice s pregibnimi zasloni. Eden teh je thinkpad x1 fold podjetja Lenovo.

Proizvajalci televizorjev še stopnjujejo količino slikovnih pik. S televizorjem 4K že nekaj časa niste več na vrhu, saj tam kraljujejo zasloni 8K, čeprav ni jasno, katere vsebine naj bi na njih gledali. Da prihodnost televizije ni omejena na filme, serije in druge oblike videovsebin, so posumili pri Samsungu. Izdelali so posebno televizijo sero. Ta se lahko pohvali z ločljivostjo 4K, od drugih pa jih loči zmožnost vrtenja zaslona. Ta se z ležečega položaja slike lahko obrne in ponudi gledanje pokončnega oziroma portretnega formata. S serom bo torej dnevna soba naposled opremljena za uživanje objav na snapchatu, tiktoku in drugih podobnih družbenih platformah.

Podobno zamisel so imeli tudi pri kitajskem podjetju Skyworth. Le da je njihov vrtljivi televizor na voljo tudi z ločljivostjo 8K.