Cena delnice južnokorejskega tehnološkega giganta Samsung Electronics je rasla tudi v lanskem letu. V celotnem letu 2019 je pridobila 44,2 vrednosti, merjeno v lokalni valuti, oziroma 41,8 odstotka, merjeno v evrih, medtem ko je v zadnjem četrtletju lanskega leta pridobila 13,8 odstotka vrednosti v lokalni valuti oziroma 14,6 odstotka, merjeno v evrih.

Samsung Electronics je predvsem znan kot proizvajalec pametnih telefonov. Že septembra lani so začeli prodajo zložljivega pametnega telefona, ki naj bi pomenil nov tehnološki preboj pri pametnih telefonih. Februarja letos naj bi predstavili izboljšano različico tega telefona, obenem pa naj bi predstavili nov telefon, ki bo imel izpopolnjeno kamero. Nekoliko manj znano pa je, da je tudi velik proizvajalec čipov. S temi komponentami oskrbuje ne samo svojo proizvodnjo pametnih telefonov, pač pa tudi proizvajalce pametnih telefonov konkurenčnih podjetij. V lanskem letu je bilo povpraševanje po čipih relativno šibko, in temu so tudi sledile cene omenjenih komponent, ki se uporabljajo ne samo v pametnih telefonih, pač pa tudi v računalnikih in mrežnih strežnikih. Cene čipov (DRAM) padajo že od konca leta 2017, vendar je konec lanskega leta prišlo do rahlega odboja. Nekateri vlagatelji menijo, da ta odboj lahko še traja. Deloma naj bi bila za to zaslužna uvedba 5G mobilne telefonije, zaradi katere bo treba proizvesti nove telefonske aparate. Pričakuje se tudi, da se bo začelo krepiti povpraševanje proizvajalcev prenosnih računalnikov in mrežnih strežnikov.

Ko gledamo gibanje cen delnic in napovedujemo prihodnje rezultate, so pomembna pričakovanja. Trg trenutno pričakuje, da bodo novi telefoni prodajna uspešnica, in da bodo cene čipov še naprej rasle.