Do zdaj je za četrto četrtletje 2019 o svojih poslovnih izidih poročalo 9 odstotkov podjetij indeksa S&P500, od katerih jih je 82 odstotkov prekosilo pričakovanja glede rasti dobička na delnico. Medletna rast prihodkov do zdaj znaša 3,9 odstotka, medtem ko so podjetja do zdaj objavila 2,35-odstotni upad dobička. Delniški tečaji so v preteklem tednu dosegli rekordne vrednosti, potem ko so indeksi imeli po donosih najboljši teden od lanskega avgusta.

Optimizem na trgu izhaja iz nedavne stabilizacije v makroekonomskih podatkih v ZDA in v območju evra, zaradi nizkih obrestnih mer ter v trenutni umiritvi napetosti v trgovinski vojni med ZDA in Kitajsko, saj sta ameriški predsednik Donald Trump in podpredsednik kitajske vlade Liu He prejšnjo sredo v Washingtonu podpisala prvi del trgovinskega sporazuma med državama. Glede na prvi del sporazuma bo Kitajska kupila za 200 milijard dolarjev več produktov in storitev od ZDA. ZDA bodo v zameno znižale tarife na 120 milijard Kitajskega uvoza v državo s 15 odstotkov na 7,5 odstotka. V preteklem tednu smo bili priča tudi dobremu podatku z gradbeno-nepremičninskega trga v ZDA. V ZDA so decembra začeli graditi 16,9 odstotka več stanovanjskih enot kot novembra, kar pomeni 1,608 milijona enot, kar je največ vse od decembra 2006.

Na Kitajskem pa je gospodarstvo lani poraslo za 6,1 odstotka. To je najpočasnejša kitajska gospodarska rast v skoraj treh desetletjih, zato ne čudi, da je Kitajska zoper upadanje gospodarske rasti 1. januarja letos zmanjšala zahtevano raven obveznih rezerv bank, kar naj bi sprostilo 114 milijard dolarjev za namene povečanja kreditiranja in s tem spodbujanja gospodarske rasti. Tudi od FED in ECB lahko v 2020 pričakujemo nadaljevanje monetarno stimulativnih politik, kar bo še naprej pozitivno vplivalo na kapitalske, predvsem pa delniške trge. V tem tednu se bodo voditelji največjih globalnih podjetij ter politiki z vsega sveta srečali v švicarskem Davosu. Letošnji Davos bo z investitorskega stališča zanimivo pospremiti, saj bi tokrat lahko pričakovali pozive k vpeljavi najverjetneje zelenih fiskalnih politik.

V tem tednu bodo svoje poslovne izide za četrti kvartal 2019 sicer objavila še podjetja Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Intel, Netflix, IBM, Intuitive Surgical UBS… Ob tem pa bomo tudi priča novinarski konferenci ECB, objavi nemškega proizvodnega PMI (Markit) ter odločitvi glede temeljne obrestne mere na Japonskem.