Slovenska športnica leta in najboljša športna plezalka na svetu Janja Garnbret se je lani v zgodovino vpisala kot edina, ki je zmagala na vseh tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju v sezoni, in edina, ki je na istem svetovnem prvenstvu osvojila tri naslove svetovne prvakinje – v balvanskem in težavnostnem plezanju ter kombinaciji, ki ji je široko odprla vrata na olimpijske igre Tokio 2020.

Dvajsetletna Korošica je v izjemni sezoni 2019 skupno osvojila dvanajst odličij na največjih tekmovanjih, so sporočili iz Planinske zveze Slovenije.

Izbor športnika leta v neolimpijskih športih poteka pod okriljem Mednarodnega združenja svetovnih iger (IWGA). Lani se je Garnbretova uvrstila na osmo mesto, letos pa se med 25 športniki iz 18 držav za čim boljšo uvrstitev poteguje kot edina predstavnica športnega plezanja in Slovenije. Zanjo je moč glasovati preko spleta theworldgames.com.

Svetovne igre so primerljive s svetovnimi prvenstvi, združenje IWGA jih vsaka štiri leta organizira po poletnih olimpijskih igrah. Njihov glavni cilj je popularizirati športe, ki nekateri pozneje postanejo tudi del olimpijskih iger; kot športno plezanje, ki bo letos prvič na koledarju OI.