Nacionalna skupščina je edina veja oblasti v državi, ki je v rokah opozicije.

Kakih pol ure pred začetkom seje več deset vojakov Guaidoju ter poslancem opozicije in nekaterim novinarjem danes ni dovolilo vstopa v poslopje, medtem ko je na njegovem sedežu sedel Luis Parra, ki se je v nedeljo razglasil za predsednika parlamenta. Ko je v dvorano prišel Guaido, jo je že zapustil.

Opozicija je na twitterju sporočila, da so bili ranjeni štirje poslanci.

Potem ko so poslanci zapeli himno, je bila prekinjena dobava elektrike, tako da so si svetili z mobilnimi telefoni. Guaido je nato dvignil desno roko in prisegel.

Parra, opozicijski poslanec, ki so ga minuli mesec zaradi korupcije izključili iz njegove opozicijske stranke, je v nedeljo povzročil kaos s trditvijo, da so ga izvolili na zakonodajnem zasedanju za predsednika parlamenta, medtem ko vojska Guaidoju ni dovolila vstopa v parlament. Takrat je ob podpori svojih podpornikov tudi prisegel.

Podpirajo ga predvsem poslanci, zvesti predsedniku Nicolasu Maduru, medtem ko ima opozicija 112 od skupno 167 sedežev. Guaido je dejal, da ga je podprlo 100 poslancev, Parra pa, da ga je podprlo 81.

V Venezueli, ki je že leta v globoki gospodarski krizi, se je politična kriza zaostrila januarja lani, ko je Guaido svoj položaj predsednika parlamenta izkoristil za to, da se je razglasil za začasnega predsednika države. Priznalo ga je okoli 50 držav, s tem pa je neposredno izzval predsednika Madura, ki uživa podporo vojske.

ZDA, ki so prve priznale Guaidoja kot začasnega predsednika, so danes že opozorile, da bodo Venezuelo kaznovale, če bodo Guaidoja aretirali.