»Ko podjetja določeno prodajo prijavijo kot izvoz, so oproščena plačila DDV. Če so te transakcije v resnici domače in ne čezmejne, niso zabeležene v uvoznih statistikah trgovinskih partnerjev in ostanejo neobdavčene,« so opozorili v münchenskem inštitutu za gospodarske raziskave Ifo in inštitutu za svetovno gospodarstvo iz Kiela Ifw.

Kot so zapisali v sporočilu, je trgovinski presežek v notranjem trgovanju pri vseh svetovnih državah skupaj lani dosegel 357 milijard evrov, kar pomeni, da je 86 odstotkov celotnega tovrstnega presežka prispevala EU.

Tovrstni presežek je EU po navedbah inštitutov prvič ustvarila leta 1993, ko je bil oblikovan enotni trg, znatno povečal pa se je leta 2004 s širitvijo povezave. V zadnjih 12 letih je narasel na skupno 2900 milijard evrov.

Stanje bi bilo mogoče izboljšati z digitalnim avtomatiziranim beleženjem podatkov, ki bi bistveno zmanjšal možnosti prikrivanja podatkov, svetujeta inštituta.

Ugotovila sta, da imajo največ možnosti za izboljšave Ciper, Irska, Luksemburg in Švedska, podatki pa so trenutno najbolj zanesljivi na Nizozemskem. Nemčija kot največje gospodarstvo EU se je uvrstila na sredino, podobno tudi Slovenija.