Predstavniki kenijske policije in vojske so potrdili, da je prišlo do napada pripadnikov Al Šabab na vojaško oporišče v kenijski obalni regiji Lamu, pri čemer je bilo uničeno letalo in več vojaških vozil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Al Šabab pa je glede napada sporočil, da je skupina »elitnih vojakov brigade mučenikov« napadla oporišče »ameriških križarjev proti islamu«. Zatrdili so, da so uničili sedem letal in tri vojaška vozila. Objavili so tudi fotografijo gorečega letala s skrajneži, ki stojijo ob njem.

Kot je na Twitterju objavila kenijska vojska, so napadalci v jutranjih urah skušali prebiti varnostni obroč letališča Manda Bay ob Indijskem oceanu, vendar so napad odbili, pri čemer so bili ubiti štirje skrajneži. O morebitnih žrtvah med Kenijci in Američani za zdaj ni podatkov.

Ameriška vojska v Manda Bayu uri afriške vojake za boj proti islamističnim terorističnim skupinam, še navaja dpa.

Skrajna sunitska milica Al Šabab, ki je povezana s teroristično mrežo Al Kaida, se že več let bori za prevlado v Somaliji in pogosto izvaja napade na domačih tleh kot tudi v sosednji Keniji. Prevzela je tudi odgovornost za napad z vozilom bombo v somalijski prestolnici Mogadiš konec decembra lani, v katerem je bilo ubitih najmanj 81 ljudi.