Dekličina mati je povedala, da je 14-letnica svojo prvo menstruacijo dobila med poukom, ko pri sebi ni imela vložkov. Učitelj je dekle, ki si je kasneje vzelo življenje, ozmerjal in ji dejal, da je »nečista« ter jo nagnal iz učilnice. Ponižano dekle so kasneje našli mrtvo.

Več kot 200 staršev se je ta teden zbralo pred šolo, kjer so protestirali proti tovrstnemu ravnanju učitelja in proti pomanjkanju zanimanja oblasti za ta primer. Alex Shikondi, šef tamkajšnje policijske postaje, pravi, da primer še preiskujejo. Policija se je sicer na protest staršev odzvala s solzivcem, šolo pa so medtem začasno zaprli.

Tragični dogodek iz Kabiangeka zahodno od Nairobija je sprožil burne odzive med poslankami v kenijskem parlamentu, ki so obudile pogovore o detabuizaciji menstruacije in (ne)dostopnosti vložkov in tamponov.

Dostopnost do menstrualnih higienskih izdelkov je v podsaharski Afriki velikanska težava, saj številna dekleta in ženske nimajo finančnih sredstev za nakup vložkov in tamponov. Težava se odraža tudi v pogostih izostankih od pouka. Unesco je v svoji raziskavi leta 2014 ugotovil, da ena od desetih šolajočih se Kenijk med menstruacijo ostane doma, kar pomeni, da zaradi nedostopnosti menstrualnih pripomočkov zamudi približno 20 odstotkov pouka. Kenijske oblasti se do neke mere zavedajo težave, saj so predlani sprejele zakon, ki določa razdeljevanje brezplačnih vložkov za šolarke. A zakon v praksi ne deluje, vložki namreč le redko v resnici pridejo do deklet.