Klavžarji (geroniticus eremita) so zaradi izgube naravnega okolja in krivolova popolnoma izginili iz Evrope že pred približno 200 leti. V začetku 21. stoletja je bilo samo še med 200 in 250 klavžarjev na območju severne Afrike in Bližnjega vzhoda, navaja Biom na svoji spletni strani.

Leta 2014 so zagnali projekt za ponovno naselitev klavžarjev v naravno okolje v Avstriji, Nemčiji in Španiji. Eden od ciljev projekta, v katerem je trenutno 140 klavžarjev, je tudi urjenje ptic za selitev v toplejša območja v Italiji in potem njihovo vrnitev Med drugim mlade ibise učijo migracij na način, da jih do toskanskega rezervata vodijo z jadralnimi padali. Spremljajo jih tudi s sledilci gps.

Letos je devet klavžarjev zavilo z običajne smeri in obiskalo Hrvaško. A štiri ptice obiska niso preživele. Dva samca sta bila ubita v krivolovu. V Biomu poudarjajo, da bodo poiskali storilce in zahtevali odškodnino za ubiti ptici v višini 33.600 evrov. Preostale ptice so varno premestili s Hrvaške.

Kot so opozorili v tem okoljevarstvenem združenju, ni šlo zgolj za pomembno izgubo za projekt, temveč primer kaže, da je na Hrvaškem krivolov velika grožnja biološki raznovrstnosti. Izpostavili so, da ob Sredozemskem morju protizakonito življenje letno izgubi približno 25 milijonov ptic. Samo na Hrvaškem okoli pol milijona. Zaradi tega Hrvaška velja za črno liso na zemljevidu.